21. Jūnijs 2021 12:54
Jaunumi
Prokuratūra norāda, ka viltota COVID-19 testa izmantošana var būt noziegums

Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma un Ministru kabineta 2020. gada 9. jūnija noteikumu Nr. 360 "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai" (turpmāk tekstā – noteikumi) normas nosaka, ka noteikumos paredzētas privilēģijas un atvieglojumi personai ar Covid-19 negatīva testa rezultātu.
 

Atbilstoši šiem noteikumiem, persona veikto vakcināciju pret Covid-19, testēšanas faktu SARS-CoV-2 noteikšanai vai pārslimošanu ar Covid-19 apliecina ar sadarbspējīgu vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikātu. Atbilstoši noteikumiem Latvijā izsniegts sadarbspējīgs testēšanas sertifikāts satur informāciju par Covid-19 testa veikšanu, tajā skaitā, parauga ņemšanas datumu un testa rezultātu.

No minētā izriet, ka persona, kura var uzrādīt sertifikātu, kas apliecina pabeigtu vakcināciju vai pārslimošanas faktu, tiek atbrīvota no pienākuma veikt Covid-19 testu un doties pašizolācijā, ieceļojot Latvijā no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valsts, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes, zema riska un augsta riska trešajām valstīm.

Tāpat noteikumu aktuālajā redakcijā noteikts, ka negatīvs Covid-19 tests personu atbrīvo no pienākuma ievērot noteiktās stingras izolācijas prasības, nosakot ievērot pašizolāciju noteiktos gadījumos.

Prokuratūra norāda, ka, ievērojot augstāk minēto, Covid-19 negatīvs tests, kā sadarbspējīgs vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts ir atzīstami par dokumentiem, kas dod tiesības vai atbrīvo no pienākumiem Krimināllikuma 275. panta pirmās daļas izpratnē, jo noteiktos gadījumos konkrētais dokuments dod iespēju iegūt noteiktas privilēģijas vai atvieglojumus.

Krimināllikuma 275. panta pirmā daļa noteic kriminālatbildību par dokumenta, kas piešķir tiesības vai atbrīvo no pienākumiem, viltošanu, kā arī par viltota dokumenta realizēšanu vai izmantošanu. Par šāda nozieguma izdarīšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

 

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties