11. Augusts 2021 13:14
Jaunumi
ES paplašina policijas tiesības identificēt personas, tai skaitā patvēruma meklētājus

Otrdien, 10. augustā, Ministru kabinets atbalstīja Iekšlietu ministrijas iesniegto likumprojektu grozījumiem likumā “Par policiju”, kas paplašina policijas tiesības identificēt personas, tai skaitā patvēruma meklētājus, ieviešot visu policijai pieejamo ES un nacionālo sistēmu sadarbspēju.

Grozījumi likumā “Par policiju” paredz noteikt policijai tiesības veikt personas identifikāciju saskaņā ar policijas darbību reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem, ievērojot Eiropas Savienības normatīvo aktu prasības (regula 2019/816 un regula 2019/817) ar likumā "Par policiju" noteiktajiem mērķiem. Ņemot vērā Eiropas Savienības dalībvalstīs pieaugošo migrāciju, ir nepieciešama efektīva informācijas apmaiņa starp dalībvalstīm, lai risinātu problēmas tādās jomās kā migrācijas pārvaldība, dalībvalstu ārējo robežu integrēta pārvaldība, cīņa pret terorismu un pārrobežu noziedzība.

Minētie ES normatīvie akti paredz, ka ar sistēmu sadarbspējas ieviešanu tiks uzlabota Šengenas ārējo robežu pārvaldība un ES dalībvalstu iekšējā drošība. Sadarbspējas mērķi paredz nodrošināt, ka robežsargiem, tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekiem, imigrācijas dienestu darbiniekiem un tiesu iestāžu darbiniekiem ir ātra, vienota, sistemātiska un kontrolēta pieeja informācijai, kura tiem ir nepieciešama, lai veiktu uzticētos uzdevumus, lai sniegtu iespēju noteikt vairākas personas identitātes, atvieglotu policijas iestāžu darbu saistībā ar trešo valstu pilsoņu identifikāciju dalībvalsts teritorijā un atvieglotu tiesībaizsardzības iestāžu pieeju datu meklēšanai informācijas sistēmās nolūkā novērst, atklāt un izmeklēt teroristu nodarījumus vai citus smagus noziedzīgus nodarījumus.

Likumprojekts tiek virzīts izskatīšanai Saeimā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties