1. Septembris 2021 13:06
Jaunumi
Par apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā uzsākts kriminālprocess pret tulku

Valsts robežsardzes amatpersonas, sadarbībā ar Valsts drošības dienesta amatpersonām, konstatēja iespējama noziedzīga nodarījuma izdarīšanu, kas saistīts ar nelegālo migrāciju. Šā gada augusta sākumā Valsts robežsardzes amatpersonas uzsāka kriminālprocesu pret kādu tulku, kurš nodrošināja ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā nelikumīgi Baltkrievijas-Latvijas robežu šķērsojušas personu grupas.

Piektdien, 6. augustā, Valsts robežsardzes amatpersonas, veicot ārzemnieku ieceļošanas un uzturēšanās nosacījumu pārbaudi, konstatēja četrus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu, savukārt izmeklēšanas laikā robežsargi noskaidroja, ka šos robežpārkāpējus ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijā nodrošināja persona, kura iepriekš vairākkārtēji sniegusi tulka pakalpojumus Valsts robežsardzes lietvedībā esošajos kriminālprocesos, kuru ietvaros izmeklēti ar nelegālo migrāciju saistīti noziedzīgi nodarījumi.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka šī persona ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā  nodrošināja vēl deviņus Irākas pilsoņus, kuri bija nelikumīgi šķērsojuši robežu šī gada jūnijā.

Tulkojumu laikā, komunicējot ar noziedzīgajās darbībās iesaistītajām personām, tulks tika iesaistīts transnacionālas organizētās noziedzīgās grupas veiktajās noziedzīgajās darbībās, kas nodrošina Irākas pilsoņiem iespēju nelikumīgi šķērsot Baltkrievijas– Latvijas robežu. 

Pret Irākas pilsoņiem uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 284. panta otrās daļas par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu personu grupā, savukārt pret tulku – pēc Krimināllikuma 285.1 panta otrās daļas par apzinātu personu nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā, ja šāda iespēja nodrošināta vairākām personām.

Par noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu likums paredz tulkam sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem un konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Minētajā kriminālprocesā uz doto brīdi personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, procesuālais statuss piemērots četrām personām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties