10. Septembris 2021 11:47
Jaunumi
Par kontrabandu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu tiesa piemēro reālu brīvības atņemšanu

2021. gada 8. septembrī Latgales apgabaltiesa pasludināja saīsināto spriedumu, apmierinot Latgales tiesas apgabala prokuratūras prokurora apelācijas protestu, kas bija iesniegts par Rēzeknes tiesas spriedumu, ar kuru par 2011. gada 14. februārī veiktu kontrabandu lielā apmērā (303 800 cigaretes) un organizētā grupā, kurā ietilpa divas tobrīd Valsts robežsardzes amatpersonas un viena privātpersona, visiem apsūdzētajiem tika piespriesti nosacīti brīvības atņemšanas sodi, bet par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā Valsts robežsardzes un Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes amatpersonas attaisnotas.

Latgales apgabaltiesa par Krimināllikuma 190. panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu nolēma vienu bijušo Valsts robežsardzes amatpersonu sodīt ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu 6 mēnešiem un policijas kontroli uz 1 gadu, otru bijušo Valsts robežsardzes amatpersonu sodīt ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu 4 mēnešiem un policijas kontroli uz 1 gadu, bet privātpersonu – ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu nosacīti ar pārbaudes laiku uz 1 gadu.

Viena no kontrabandas izdarīšanā iesaistītajām bijušajām Valsts robežsardzes amatpersonām tika atzīta par vainīgu arī Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar brīvības atņemšanu uz 1 gadu 2 mēnešiem, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus Valsts robežsardzē uz 3 gadiem. Galīgais sods pēc noziedzīgu nodarījumu kopības viņai tika noteikts – brīvības atņemšana uz 1 gadu 6 mēnešiem un policijas kontrole uz 1 gadu, atņemot tiesības ieņemt valsts amatpersonas amatus Valsts robežsardzē uz 3 gadiem.

Turklāt bijusī Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes amatpersona tika atzīta par vainīgu Krimināllikuma 319. panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā un sodīta ar naudas sodu 8 minimālo mēnešalgu jeb 4000 eiro apmērā.

Prokuratūra vērš sabiedrības uzmanību, ka arī turpmāk darīs visu iespējamo, lai veicinātu taisnīga soda neizbēgamības principa darbību, neskatoties uz ilgstošo tiesvedību, kā arī nepieļaus nesamērīgi maiga soda piemērošanu valsts amatpersonām, kas iesaistās vai atbalsta noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties