30. Septembris 2021 09:12
Jaunumi
Saeima lems par piespiedu nomas reformu

30. septembrī Saeima galīgajā lasījumā lems par Tieslietu ministrijas rosināto piespiedu nomas reformu. Reforma noteiks vienotu kārtību tiesiskām attiecībām starp mājokļa un zemes īpašniekiem, ja tie atrodas dalītajā īpašumā.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Daudzi Latvijas iedzīvotāji nonāk ķīlnieku lomā, jo ēka pieder vienam īpašniekam, savukārt zeme – citam. Iesaistītās puses saviem spēkiem nevar vienoties nedz par zemes nomas maksu, nedz arī par jēgpilnām attiecībām par zemes lietošanu vai dalītā īpašuma izbeigšanu. Ņemot vērā, ka risinājums piespiedu dalītā īpašuma izbeigšanai tiek meklēts vairāk nekā desmit gadus,  Tieslietu ministrija iesniedza savu likumprojektu, kas paredz mainīt līdzšinējo piespiedu nomas regulējumu.”

            Reforma paredz:   

  • noteikt fiksētu zemes lietošanas maksas apmēru 4% gadā no zemes kadastrālās vērtības visiem piespiedu dalītā īpašuma gadījumiem;   
  • regulēt pušu attiecības, lai izslēgtu nepieciešamību pusēm slēgt līgumus par zemes lietošanu un maksu vai meklēt vienošanos tiesas ceļā;   
  • trīs gadu noilgumu prasījumiem par zemes lietošanas maksas samaksu;   
  • esošo attiecību, tai skaitā ar tiesas spriedumu regulēto attiecību, pāreju uz jauno regulējumu, novēršot, ka identiskos gadījumos attiecības tiek regulētas dažādi.

Jaunais tiesiskais regulējums stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties