6. Oktobris 2021 10:04
Jaunumi
Notiks starptautisks simpozijs tiesībsargājošajām iestādēm “Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas aktuālās tendences un nākotnes izaicinājumi”

Šonedēļ, 7. un 8. oktobrī, Valsts policija sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu vēstniecību Latvijā organizē vienu no vērienīgākajiem profesionālās pilnveides starptautiskajiem pasākumiem  tiesībsargājošo iestāžu, prokuratūras un tiesu darbiniekiem, lai sniegtu ieskatu labās prakses piemēros noziedzīgi iegūtu līdzekļu apkarošanas jomā un apspriestu vienotas izmeklēšanas prakses iespējas starptautiskā līmenī. Kā zināms, šāda veida noziegumiem ir globāls raksturs, tāpēc simpozijs vienkopus pulcēs tiesībsargājošo iestāžu pārstāvjus, izmeklētājus, prokurorus un tienešus no Baltijas, kā arī ekspertus no ASV, Izraēlas, Nīderlandes un Apvienotās karalistes. Plānots, ka pasākumā klātienē piedalīsies līdz 100 dalībniekiem, bet attālinātā režīmā Zoom platformā piedalīsies vēl vismaz 100 dalībnieki.

Gan pirmajā, gan otrajā simpozija dienā tiks apspriesti zinātniski un praktiski aspekti nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizācijas (NILL) izmeklēšanā, īpašu uzmanību pievēršot autonomai NILL apkarošanai, aktuālākajām tendencēm un izaicinājumiem. Akcentēta tiks ārvalstu prakse NILL Stand alone izmeklēšanā, tajā skaitā Nīderlandes tiesībsargājošo iestāžu pielietotā sešu soļu pierādīšanas metode, kas tiek uzskatīta par vienu no labākajām autonomās legalizācijas izmeklēšanas praksēm pasaulē.

Simpozija programma abās dienās ir veidota tā, lai tajā būtu gan lekciju, gan pieredzes apmaiņas un diskusiju sadaļas. Diskusijās tiks apspriesti problēmjautājumi NILL apkarošanas jomā, lai veidotu vienotu izpratni un vienotu izmeklēšanas praksi starptautiskajā līmenī. Šādiem noziegumiem ir globāls raksturs, tāpēc izmeklēšanas jomā ir īpaši svarīgi veidot vienotu pieeju, lai sasniegtu vēlamos izmeklēšanas un šādu noziegumu apkarošanas rezultātus. Par vienu no svarīgākajiem simpozija uzdevumiem ir izvirzīts mērķis vienoties par kopējas prakses un pieejas stiprināšanu NILL apkarošanā starp Latvijas tiesībsargājošām iestādēm, prokuratūru un tiesu, lai parādītu vienotu spēku un nepiekāpību šī, savā ziņā unikālā, nozieguma izskaušanā.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsver, ka “Digitālo tehnoloģiju laikmets rada jauna mēroga nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizācijas shēmas. Tiesībsargājošās iestādes gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī sasniegs ātrākus panākumus, ja izmeklēšana būs veidota ar starptautiski vienotu pieeju. Tas nav vienkāršs uzdevums, turklāt šāda veida noziegumiem ir izteikti dinamisks raksturs. Savukārt Latvijas kontekstā mums ir svarīgi attīstīt vienotu izpratni un mērķtiecīgu sadarbību gan ar prokuratūru, gan tiesām, lai sasniegtu augstākus NILL apkarošanas rezultātus. Tieši tāpēc simpozijā analizēsim labākās prakses piemērus, un skatīsimies, kas jādara, lai attīstītu produktīvu sadarbību un pārmaiņas.”

Simpozija norise ir plānota gan klātienē, kur piedalīsies līdz 100 dalībniekiem, gan arī attālināti tiks nodrošināta translācija tiešsaistē. Plānots, ka tajā arī piedalīsies līdz 100 dalībniekiem. 

Svarīgāks aspekts ir labāko nacionālo un starptautisko ekspertu pieaicināšana diskusijai sadaļai par noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas apkarošanu, lai  veicinātu izpratni par aktuālajām tendencēm un praktisko pieeju pirmstiesas izmeklēšanā, kriminālvajāšanā un iztiesāšanā, īpaši izceļot Latvijas sasniegumus šajā jomā un ārvalstu profesionāļu pieredzi un zināšanas.

Kā NILL eksperti piedalīsies pārstāvji no Amerikas Savienotajām Valstīm, Nīderlandes, Lietuvas, Lielbritānijas, Izraēlas un Igaunijas. Simpozijā piedalīsies arī Latvijas nozaru ministri: iekšlietu ministre Marija Golubeva un tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Simpoziju “Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācija: aktuālās tendences un nākotnes izaicinājumi” organizē Valsts policija sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu vēstniecību Latvijā. Simpozijs tiek īstenots ekonomisko noziegumu prevencijas un apkarošanas profesionālajai pilnveidei izstrādātā jaunās paaudzes risinājumu projekta ietvaros 2021.-2024. gadam. Projekta pilnais nosaukums: “Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2014.-2021. gada perioda programma “Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana” projekts Nr. EEZ/VP/2020/1 “Atbalsts Valsts policijai ekonomisko noziegumu izmeklēšanas paātrināšanai un kvalitātes uzlabošanai Latvijā””.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties