11. Oktobris 2021 17:12
Jaunumi
Ekonomisko lietu tiesa sešos mēnešos izskatījusi 110 lietas

Savas darbības pirmajos sešos mēnešos kopš 31. marta Ekonomisko lietu tiesa (ELT) pabeigusi izskatīt 110 lietas, no tām 18 civillietas, 24 krimināllietas, kā arī 68 procesus par noziedzīgi iegūtu mantu.

Kopumā ELT sešos mēnešos saņemtas un ierosinātas 68 civillietas (17 prasības pieteikumus atteikts pieņemt), 58 krimināllietas un 141 process par noziedzīgi iegūtu mantu.

No pabeigtajām civillietām aptuveni puse saistītas ar kapitālsabiedrību dalībnieku (akcionāru) sapulču lēmumiem, nākamā biežākā lietu kategorija ir būvniecības procesa dalībnieku līgumsaistību strīdi. 5 gadījumos tiesvedība izbeigta sakarā ar to, ka puses noslēgušas vienošanos vai izlīgumu. Mantiski novērtējamā prasību summa izskatītajās lietās pārsniedz 2,5 miljonus eiro.

Izskatīti arī 13 pieteikumi par prasības nodrošināšanu un 6 pieteikumi par pagaidu aizsardzību (1 pieteikums apmierināts, 7 daļēji apmierināti, 11 noraidīti).

Vispārējā kārtībā izskatītas 10 krimināllietas, bet 14 – vienošanās procesa kārtībā. Visās līdz šim pabeigtajās krimināllietās piekritību ELT ir noteicis Krimināllikuma 195. pants (noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana).

Procesos par noziedzīgi iegūtu mantu 54 gadījumos manta atzīta par noziedzīgi iegūtu, bet 14 gadījumos tiesa procesu izbeigusi, nesaskatīdama pamatu mantas konfiskācijai. Kopējā konfiscētās mantas vērtība lietās, kurās ELT nolēmums ir stājies spēkā (nav ticis pārsūdzēts vai ir atstāts negrozīts), pārsniedz 6 miljonus eiro.

Vidējais izskatīšanas termiņš līdz šim pabeigtajām civillietām ir bijis 60 dienas, krimināllietām 29 dienas, bet procesiem par noziedzīgi iegūtu mantu – 56 dienas.

54 nolēmumi līdz šim pārsūdzēti apelācijas vai kasācijas kārtībā. Augstākas instances tiesas ir paguvušas izskatīt 23 sūdzības par ELT nolēmumiem, no tiem 15 atstāti negrozīti, 2 nolēmumi daļēji atcelti, bet 6 gadījumos augstākas instances tiesas lēmušas pretēji ELT.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties