13. Oktobris 2021 06:41
Jaunumi
Digitālā tiesiskuma ministru forums: galveno dalībnieku debates par ES tieslietu sistēmu digitālo pārkārtošanos

Pandēmija ir izgaismojusi to, cik nozīmīga ir tieslietu sistēmu efektivitāte un elastība kā nacionālā, tā ES līmenī. Ar digitalizācijas palīdzību ir iespējams uzlabot tiesiskumu un veicināt tā attīstību. Ikvienam ES dzīvojošajam būtu jāspēj ātri piekļūt tiesiskumam. Šāda plaša digitālu sabiedrisko pakalpojumu pieejamība ir arī viens no Eiropas digitālās desmitgades mērķiem.

12. oktobrī Eiropas Komisija rīkoja augsta līmeņa Digitālā tiesiskuma ministru forums, kurā apsprieda tieslietu jomas digitālās pārveides procesa norisi.

Pasākums pulcēja plašu partneru loku. Valstu tieslietu ministri novērtēja savu pieredzi nacionālo tieslietu sistēmu digitalizācijā, savukārt tieslietu profesionāļu organizācijas – juristi, notāri un tiesu izpildītāji – iepazīstināja ar praktizējošu juristu skatījumu. ES Tieslietu un iekšlietu aģentūras un struktūras analizēja to, kā digitalizācija ietekmē viņu pamatfunkcijas tiesiskuma, drošības un brīvības jomā Eiropā.

Tiesiskuma komisārs Didjē Reinderss iepazīstināja ar trim gaidāmajām ES iniciatīvām, kas plānotas kā daļa no centieniem modernizēt Savienību un reaģēt uz pandēmijas radītajiem izaicinājumiem. “Tiesu iestāžu digitālas sadarbības” tiesību aktu kopuma izstrādāšanas mērķis ir uzlabot tiesu iestāžu sadarbību starp ES tiesu un citām kompetentām iestādēm, kā arī atbalstīt tiesiskuma jomā strādājošo ES aģentūru un struktūru darbu.

Šī aktu kopuma pamatiniciatīva ir paredzēta to esošo saziņas līdzekļu modernizēšanai, kas tiek izmantoti komunikācijai starp iestādēm ES pārrobežu civillietās un krimināllietās, padarot tos ātrākus, drošākus un elastīgākus. Tā piedāvājums uzlabos piekļuvi tiesiskumam, ļaujot attālinātu dalību tiesas sēdēs ar videokonferenču iespējas palīdzību, un iespēju personām, uzņēmumiem un juristiem sākt procesus un sazināties ar iestādēm pāri robežām, izmantojot elektroniskos līdzekļus. Tiks izstrādāta IT sadarbības platforma, kas nodrošinās daudz efektīvāku un drošāku sadarbību starp izmeklētājiem un kopējās izmeklēšanas grupās iesaistītajiem prokuroriem. Valstu robežas nav noziedzības un terorisma robežas. Tādēļ mums jānosaka kopīgi digitālās informācijas apmaiņas standarti pārrobežu terorisma lietām, lai atvieglotu cīņu pret terorismu.

Visbeidzot, tika arī atklāta Eiropas e-tiesiskuma portāla jaunā versija, kas pieejama visās ES valodās. Šis vienotais kontaktpunkts iedzīvotājiem, uzņēmumiem, tiesu darbiniekiem un praktizējošiem juristiem piedāvā informāciju par 150 tematiem. Piemēram, iedzīvotāji var piekļūt informācijai par viņu likumiskajām tiesībām, kā arī skatīt praktiskus ieteikumus par to, kā saņemt mantojumu citā dalībvalstī vai pieteikties juridiskajai palīdzībai. Portālā pieejami arī vairāki ES mēroga meklēšanas rīki, piemēram, lai atrastu praktizējošu juristu vai notāru, vai informāciju par valstu tiesību aktiem un tiesu procesiem, padarot to par unikālu atsauces punktu ES pārrobežu darbības kontekstā.

Priekšsēdētājas vietniece Vera Jourova nobeiguma piezīmēs izcēla aizvadītās dienas diskusiju nozīmīgumu turpmākajā ceļā un uzsvēra to, cik nozīmīga ir plānotā komisijas rīcība tiesiskuma digitalizēšanas jomā, kā arī nepieciešamību veidot partnerību ar dalībvalstīm un atbalstīt tās.

“Mums jāpanāk, ka Eiropas digitālajā desmitgadē iedzīvotāji un uzņēmumi var izmantot digitalizācijas sniegtās priekšrocības un labumus, tai skaitā, uzlabojot viņu iespējas piekļūt tiesiskumam ar mūsdienīgu digitālo līdzekļu palīdzību. Un mēs vēlamies to darīt partnerībā ar dalībvalstīm un, ieklausoties arī tādu svarīgo ieinteresēto pušu kā praktizējoši juristi viedoklī,” sacīja Komisijas priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova.

“Saglabāt augstu tiesiskuma sistēmu kvalitātes un efektivitātes līmeni ir fundamentāli svarīgi tiesību nodrošināšanai. Tiesiskuma joma nevar atļauties atpalikt digitālās pārveides jautājumā, kas jau ietekmē visas mūsu darbības un dzīves jomas. Visām dalībvalstīm jāiegulda tiesiskuma digitalizēšanā, kas ir arī daļa no to atveseļošanas un elastības mehānisma plāna. Būdams tiesiskuma komisārs, es tam pievērsīšu īpašu uzmanību,” sacīja tiesiskuma komisārs Didjē Reinderss.

Pasākumā notika auglīga pieredzes apmaiņa un tika izcelta nepieciešamība saglabāt spēcīgu politisko impulsu un kopīgus centienus modernizēt Eiropas tiesiskuma sistēmas. Vairāk informācijas par pasākumu un nākamajiem soļiem šai jomā varat saņemt šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties