4. Novembris 2021 15:06
Jaunumi
Pētījums rāda: Latvijas tiesu digitālie risinājumi apsteidz citas valstis reģionā

Trešdien, 3. novembrī, notika Dienviddānijas Universitātes rīkots noslēguma pasākums Ziemeļvalstu padomes finansētajam projektam “Tiesu digitalizācija Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs”. Par situāciju Latvijas tiesās ar īsu prezentāciju piedalījās Judikatūras un zinātniski analītiskās nodaļas vadītāja Anita Zikmane.

Salīdzinot pārstāvētās valstis – Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Igauniju un Zviedriju, secināms, ka Latvijā pieejamie tehniskie risinājumi jau pārsniedz vidēji reģionā izmantoto. Tāpat arī plānotā pakāpeniskā pāreja uz e-lietu apsteidz pārējās valstis, izņemot Norvēģiju.

Vienlaikus jāatzīmē, ka arī citās valstīs, digitalizējot tiesvedības procesus, tiek domāts par risinājumiem personām, kurām nebūs pieejamas digitālās tehnoloģijas, kā arī īpaša vērība tiek pievērsta datu drošībai.

Pandēmijas ieviestās izmaiņas zināmā mērā ietekmējušas visu pētīto valstu tiesu darbu, tomēr izmaiņu apjoms un izmantotie pielāgojumi atšķiras pēc ieviesto ierobežojumu regulējuma. Piemēram, Zviedrijā netika ieviesti ierobežojumi, attiecīgi arī tiesu darbā nenotika pārmaiņas, tikai tika meklēti risinājumi tādām netipiskām situācijām kā apgrūtinātai ieceļošanai, pieļaujot eksperta, kas atrodas citā valstī, uzklausīšanu videokonferences režīmā.

Konferences dalībnieki dalījās arī novērojumos, kāda digitalizācijai ir ietekme uz lietu izskatīšanas termiņiem.

Projekta nobeigumā būs pieejams ziņojums, ko gatavo Dienviddānijas Universitātes (Syddansk Universitet) profesors Frederiks Vāge (Frederik Waage).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties