9. Novembris 2021 17:23
Jaunumi
Plāno pilnveidot tiesnešu izdienas stāža aprēķināšanas kārtību

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien, 9. novembrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Tiesnešu izdienas pensiju likumā, ar kuriem iecerēts pilnveidot izdienas stāža aprēķināšanas kārtību tiesnešiem.

Plānotās likuma izmaiņas paredz: lai ieskaitītu tiesneša izdienas stāžā laiku, kas nostrādāts advokāta profesijā vai augstskolā tieslietu akadēmiskā personāla amatā, šajās specialitātēs vairs nebūs jānostrādā vismaz 10 gadi.

Tāpat likumprojekts paredz, ka tiesneša izdienas stāžā ieskaitīs arī laiku, kas nostrādāts starptautiskas tiesas tiesneša amatā.

Likumprojekta autori Tieslietu ministrijā uzsver, ka valsts kopējā interese ir piesaistīt tiesneša amatam augsta līmeņa profesionāļus, tostarp radīt interesi par iespējamu tieneša karjeru arī tādiem tieslietu nozares profesionāļiem kā zvērinātiem advokātiem un augstskolu mācībspēkiem.

Tāpat ar likuma izmaiņām iecerēts tiesneša izdienas stāžā ieskaitīt un, aprēķinot tiesnešu izdienas pensiju, ņemt vērā arī ģenerālprokurora amatā nostrādāto laiku.

Izmaiņas attieksies uz tiesnešiem, kuri amatu atstās pēc likuma grozījumu spēkā stāšanās, un jau iepriekš piešķirtās izdienas pensijas netiks pārskatītas, paredz likumprojekts.

Atbilstoši spēkā esošajam regulējumam tiesības uz izdienas pensiju ir personām, kurām izdienas stāžs ir vismaz 20 gadi, no kuriem pēdējie 10 nostrādāti tiesneša vai tiesībsarga amatā, un kura sasniegusi vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu.  

Tiesnešiem piešķir izdienas pensiju 65 procentu apmērā no vidējās darba samaksas par katru izdienas stāža gadu. Par katru izdienas stāža gadu, kas pārsniedz 20 gadus, to palielina par diviem procentiem.

Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamā gada 1. janvārī. Par tiem vēl trešajā lasījumā jālemj Saeimai.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties