11. Novembris 2021 16:45
Jaunumi
Lielo kapitālsabiedrību darbībā piemēros labas korporatīvās pārvaldības principus

Ceturtdien, 11. novembrī, Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, lai lielo valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību darbībā piemērotu labas korporatīvās pārvaldības ieteikumus.

Ministru prezidents, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: "Tieslietu ministrijas rosināto grozījumu mērķis ir veicināt labas korporatīvās pārvaldības stiprināšanu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās, jo laba korporatīvā pārvaldība ir ceļš uz sabiedrības labklājību un Latvijas ekonomikas konkurētspēju."

Labi pārvaldīti uzņēmumi veido ilgtspējīgu ekonomikas un sabiedrības attīstību, labas pārvaldības principus ievērojoši uzņēmumi spodrina arī valsts tēlu un piesaista mūsu ekonomikas attīstībai nepieciešamās investīcijas, labas pārvaldības nozīmi Latvijas uzņēmējdarbības vidē akcentē J. Bordāns.

Lai kapitālsabiedrība īstenotu pasākumus labai korporatīvajai pārvaldībai, ar grozījumiem likumā paredz pienākumu kapitālsabiedrībām izstrādāt ikgadējus korporatīvās pārvaldības ziņojumus, kas sniedz koncentrētu informāciju par korporatīvās pārvaldības aktualitātēm un korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu kapitālsabiedrībā.

Ņemot vērā lielo valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību būtisko ietekmi uz ekonomiku un sabiedrību kopumā, ir svarīgi nodrošināt, ka šīs kapitālsabiedrības sniedz informāciju par to darbības ietekmi uz vides, sociālajiem un ar darbiniekiem saistītiem jautājumiem, cilvēktiesību ievērošanu un pretkorupcijas un kukuļošanas aspektiem. Attiecīgi ar grozījumiem tiek noteikts pienākums lielajām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām gatavot nefinanšu ziņojumu, kurā tiek ietverta minētā informācija.

Vienlaikus grozījumi paredz Ministru kabinetam deleģējumu noteikt konkrētos piemērojamos korporatīvās pārvaldības ieteikumus. Plānots, ka lielajām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām būs jāpiemēro Tieslietu ministrijas izveidotās Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes izstrādātais Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodekss, kurā ietvertie principi apkopo labāko starptautisko praksi uzņēmumu pārvaldībā.

Pirmais korporatīvās pārvaldības ziņojums valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām būs jāsagatavo jau 2022. gadā par 2021. finanšu gadu. Lielajām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kuru darbinieku skaits pārsniedz 500 darbiniekus, pirmais nefinanšu ziņojums ir jāgatavo jau 2022. gadā (par 2021. finanšu gadu). Savukārt tām lielajām valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībām, kuru darbinieku skaits pārsniedz 250 darbiniekus, šis pienākums sāksies 2026. gadā (par 2025. finanšu gadu).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties