22. Novembris 2021 16:01
Jaunumi
Iekšlietu ministre Saeimas Krimināltiesību apakškomisijai iesniedz priekšlikumus administratīvās atbildības paredzēšanai par naida izpausmi

22. novembrī Iekšlietu ministrija nosūtīja Saeimai priekšlikumus sodiem par internetā izteiktiem draudiem. Priekšlikumi par iespējamiem grozījumiem Administratīvo sodu likumā iesniegti Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību apakškomisijai.

“Pēdējā laikā sabiedrībā novērojams agresijas, draudu un neiecietības pieaugums gan sabiedrībā kopumā, gan pret atsevišķu profesiju pārstāvjiem, piemēram, žurnālistiem un mediķiem. Šādas darbības tiek veiktas gan reālajā, gan virtuālajā vidē. Tās nenoliedzami vairo neiecietību, veicina sabiedrības polarizāciju un traucē cilvēku mieru. Mums ir jārod risinājums, lai personas, kuras izsaka agresīvus draudus, tai skaitā internetā, tiktu sauktas pie atbildības,” atzīmēja iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Pēc ministres iniciatīvas 2021. gada 30. jūnijā izveidotā darba grupa, kas veltīta naida noziegumu problemātikai, savā gala ziņojumā norādīja uz nepieciešamību uzlabot statistikas apkopošanu par naida noziegumiem, normatīvo regulējumu, kā arī tiesībsargājošo iestāžu darbinieku sagatavotību darbam ar naida noziegumos cietušajiem. 2021. gada septembrī iekšlietu ministre Marija Golubeva iekšlietu nozares dienestiem deva uzdevumu sniegt ierosinājumus normatīvā regulējuma uzlabošanai, kā rezultātā tapis ierosinājums veikt grozījumus Administratīvo sodu likumā.

Ņemot vērā aktualizēto jautājumu par draudiem un naidīgu, agresīvu komunikāciju ar ārstniecības personām, žurnālistiem un citu grupu pārstāvjiem, un izteikto priekšlikumu paredzēt administratīvo atbildību par šīm darbībām, Administratīvo sodu likumā iecerētas vairākas izmaiņas.

  1. Līdz šim par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējot personu mieru, tika piemērots naudas sods. Paredzēts, ka šis sods turpmāk varētu tikt attiecināms uz gadījumiem, kad traucēts ne tikai vairāku, bet arī vienas personas miers;
  2. Tā kā liela daļa naida izpausmju notiek digitālajā telpā, paredzēts likumu papildināt ar punktu par sabiedriskās kārtības traucēšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu;
  3. Paredzēts likumu papildināt ar pantu, kas paredzēs sodu par draudiem izdarīt slepkavību vai citu smagu noziegumu;
  4. Likums tiktu papildināts arī ar pantu, kas sevī ietver diskriminācijas aizliegumu un pantu, kas paredz naudas sodu par darbību, kas vērsta uz sociālā naida vai nesaticības izraisīšanu atkarībā no personas dzimuma, vecuma, invaliditātes vai jebkuru citu pazīmju dēļ.
 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties