14. Decembris 2021 13:36
Jaunumi
Latvija gatavojas Ieceļošanas/izceļošanas sistēmas ieviešanai

14. decembrī Ministru kabinets atbalstīja virzīšanai izskatīšanai Saeimā Iekšlietu ministrijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas likumā”, kas nosaka Latvijas iestāžu tiesības piekļūt Ieceļošanas/izceļošanas sistēmai (IIS).

IIS paredzēts izveidot saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2017/2226. Sistēmā tiks reģistrēts trešo valstu valstspiederīgo, kuriem dalībvalstu teritorijā ir atļauta īstermiņa uzturēšanās, ieceļošanas un izceļošanas fakts, kā arī ieceļošanas atteikuma informācija saistībā ar trešo valstu valstspiederīgajiem, kuri šķērso Šengenas zonas ārējās robežas.

Likumprojekts paredz, ka, lai novērstu, atklātu vai izmeklētu teroristu nodarījumus vai citus smagus noziedzīgus nodarījumus, tiesības aplūkot IIS datus būs Valsts drošības dienestam, Valsts policijai, Valsts robežsardzei, Iekšējās drošības birojam, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, Militārajai policijai, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam, Satversmes aizsardzības birojam un Valsts ieņēmumu dienestam.

Savukārt, lai nodrošinātu minēto iestāžu piekļuvi pie IIS datiem, Regula Nr. 2017/2226 paredz noteikt Centrālo piekļuves punktu. Latvijā Centrālā piekļuves punkta funkcijas pildīs Valsts drošības dienests, Valsts robežsardze un Valsts policija.

Centrālajam piekļuves punktam jānodrošina ne tikai iestāžu pieprasījumu pamatotības pārbaude, bet arī Regulā Nr. 2017/2226 iekļautās prasības attiecībā uz datu apstrādes drošību.

Ar ieceļošanas/izceļošanas sistēmas palīdzību tiks efektivizēta robežpārbaude, kā arī radīti automātiski risinājumi personu apzināšanai, kuras pārsniedz atļauto uzturēšanās termiņu. Paredzams, ka IIS sāks darboties 2022. gada otrajā pusē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties