22. Decembris 2021 13:05
Jaunumi
MKD pieņem pirmo lēmumu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas uzraudzības jomā

Maksātnespējas kontroles dienests (MKD) pēc astoņām pārbaudēm ir pieņēmis pirmo lēmumu par sankciju piemērošanu par Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas (NILLTPF) novēršanas likuma pārkāpumiem – izteikt brīdinājumu maksātnespējas procesa administratoram par vilcināšanos iesniegt ziņojumu par aizdomīgu darījumu.

MKD direktore Inese Šteina uzsver: “Savlaicīgi iesniegts ziņojums par aizdomīgu darījumu dod ne tikai iespēju savlaicīgi uzsākt vai pilnvērtīgi turpināt izpēti saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas darbībām, bet arī spēj novērst iespēju izmantot Latvijas finanšu sistēmu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai. MKD viena no prioritātēm ir novērst maksātnespējas procesu izmantošanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā un terorisma un proliferācijas finansēšanā, tādējādi veicinot maksātnespējas procedūru tiesiskumu un sekmējot pievilcīgas uzņēmējdarbības vides veidošanu un investīciju piesaisti.”

MKD no 2021. gada 12. jūlija nodrošinājis uzraudzību astoņās lietās, kurās veiktas piecas neplānotas un trīs – plānotas administratoru pārbaudes NILLTPF novēršanas likuma prasību izpildē. Līdz šim veikto pārbaužu ietvaros galvenokārt konstatēti trūkumi administratoru izveidotajās iekšējās kontroles sistēmās saistībā ar klientu riska līmeņa noteikšanas kritēriju un aizdomīgu darījumu riska indikatoru neiekļaušanu, kas būtiski ietekmē turpmāko klienta darījumu uzraudzību. Vienlaikus vairākos gadījumos konstatēts, ka iekšējās kontroles sistēmās nav paredzēts darbību kopums sankciju riska pārvaldīšanai.

Kopš 2021. gada 12. jūlija ir paplašināta MKD kompetence patstāvīgi īstenot uzraudzības un kontroles pasākumus attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem NILLTPF novēršanas jomā. Administratorus NILLTPF novēršanas likuma prasību izpildē vienlaicīgi uzrauga gan MKD, gan biedrība "Latvijas Maksātnespējas procesa administratoru asociācija". Biedrība nepieciešamības gadījumā ierosina MKD lemt par sankciju piemērošanu. Līdz šim biedrība nav šīs tiesības īstenojusi.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties