11. Janvāris 2022 14:01
Jaunumi
Ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu aprēķināšana kļūs vienkāršāka

Lai vienkāršotu ar lietas izskatīšanu saistīto izdevumu aprēķināšanu civillietās, otrdien, 11. janvārī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto kārtību.

Ar noteikumu projektu tiek noteikta viena konkrēta summa par izdevumiem, kas saistīti ar tiesas pavēstu un citu tiesas dokumentu piegādāšanu un izsniegšanu, rakstveida pierādījumu atgriešanu un ar tiesas dokumentu atvasinājumu izgatavošanu, lai tiesām un lietu dalībniekiem atvieglotu un padarītu ērtāku lietas ietvaros paredzamo izdevumu aprēķināšanu.

Izdevumi par tiesas dokumentu piegādāšanu un rakstveida pierādījumu atgriešanu vienam pasta sūtījumam turpmāk būs 2 eiro. Savukārt izdevumi par tiesas dokumentu atvasinājumu izgatavošanu lietā, kurā drukāto, kopēto un skenēto tiesas dokumentu apjoms ir līdz 250 lapām (1 sējums) – 5 eiro. Par katru nākamo līdz 250 lapu apjomu tiks pieskaitīti 5 eiro.

Kopš 2021. gada 1. decembra lietas dalībniekiem nav jāsedz iepriekš atsevišķi Civilprocesa likumā noteiktie ar lietas izskatīšanu saistītie izdevumi. Noteikumu projekts paredz, ka attiecīgie izdevumi sākotnēji tiek segti no Tiesu administrācijai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem, kas paredzēti tiesas funkciju nodrošināšanai. Tiesa šos izdevumus aprēķina lietas izskatīšanas beigās un iekļauj gala nolēmumā. Šāda kārtība atrisina praktiskas neskaidrības lietas dalībniekiem, jo summa tiek iekasēta vienkopus procesa beigās, nevis tiek prasīts lietas dalībniekiem veikt vairākus nelielus maksājumus procesa laikā.

Vienlaikus Ministru kabinets atbalstīja grozījumus Ministru kabineta 2013. gada 19. februāra noteikumos Nr. 96 "Noteikumi par tiesas sniegtajiem maksas pakalpojumiem", lai precizētu, vienkāršotu un modernizētu normatīvo regulējumu par tiesas sniegtajiem maksas pakalpojumiem. Grozījumi paredz, ka tiesas nolēmuma spēkā stāšanās apliecināšana, ja šis nolēmums iesniedzams ārvalstu iestādēs, tiek noteikta kā tiesas sniegtais maksas pakalpojums. Vienlaikus tiesās tiek izslēgta iespēja dokumentus nosūtīt pa faksu.

Noteikumu projekti stāsies spēkā vispārējā kārtībā un ar tiem iespējams iepazīties TAP portālā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties