18. Janvāris 2022 16:03
Jaunumi
Dr. iur. Jānim Plepam piešķirta Latvijas Zinātņu akadēmijas Dītriha Andreja Lēbera vārdbalva 2022
Boriss Koļesņikovs

Latvijas Zinātņu akadēmijas Senāts 2022. gada 18. janvārī piešķīra Dītriha Andreja Lēbera vārdbalvu Dr. iur. Jānim Plepam par darbu kopu “Valsts nepārtrauktības (kontinuitātes) doktrīnas piemērošana: Satversmes spēkā esamība un Latvijas valsts rīcībspēja okupācijas laikā”.

Publikāciju kopā “Valsts nepārtrauktības (kontinuitātes) doktrīnas piemērošana: Satversmes spēkā esamība un Latvijas valsts rīcībspēja okupācijas laikā” apkopoti vairāku gadu garumā pētīti nepārtrauktības doktrīnas piemērošanas aspekti. Pētījumi turpina šīs tēmas akadēmisko izpētes tradīciju Latvijas tiesiskajā sistēmā, kuras pamatus licis prof. D.A. Lēbers un pēc tam izvērsuši Egils Levits, prof. Tālavs Jundzis, prof. Ineta Ziemele un citi. Pētījumiem raksturīga starpdisciplināra pieeja, skarot Latvijas konstitucionālo tiesību vēstures jautājumus ne vien no tiesību zinātnes, bet arī vēstures zinātnes perspektīvas un veidojot dialogu ar aktuālajiem šīs jomas pētījumiem vēsturē (īpaši ar Dr. hist. Ulda Neiburga un Dr. hist. Aināra Lerha pētījumiem). Šajos pētījumos nozīmīga loma ir Latvijas Senāta senatoru 1948. gada 13. marta/3. aprīļa atzinumam, kura analīzi valsts nepārtrauktības doktrīnas kontekstā savulaik aizsācis prof. D.A. Lēbers.

Jānis Pleps kopš 2015. gada bijis Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa konstitucionālo tiesību padomnieks. Līdztekus Valsts prezidenta padomnieka darbam J. Pleps ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures zinātņu katedras vadītājs un docents. Papildus darbam Valsts prezidenta institūcijā viņš ir strādājis Saeimas Juridiskajā birojā. Bijis Satversmes tiesas tiesneša palīgs no 2005. līdz 2008. gadam. Akadēmiskā un pētnieciskā darba pieredzi papildina Biznesa augstskolas “Turība” Juridiskās fakultātes Publisko tiesību katedras lektora un Biznesa tehnoloģiju institūta vadošā pētnieka amati. J. Pleps ar pārtraukumiem bijis nedēļas žurnāla “Jurista Vārds” tieslietu redaktors. Bijis Valsts prezidenta Andra Bērziņa Ekspertu grupas pārvaldības pilnveidei loceklis. Kopš 2015. gada ir Latvijas Nacionālās enciklopēdijas nozaru redakcijas kolēģijas loceklis. J.  Pleps ieguvis Latvijas Universitātes tiesību doktora zinātnisko grādu tiesību teorijā un vēsturē, viņš ir vairāk nekā 120 zinātnisku publikāciju autors vai līdzautors konstitucionālajās tiesībās, tiesību teorijā un vēsturē un administratīvajās tiesībās. Uzstājies ar referātiem vairāk nekā 50 zinātniskajās konferencēs.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties