9. Februāris 2022 09:44
Jaunumi
Atvērs Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfisko vārdnīcu

Ceturtdien, 10. februārī, tiks atvērta Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca “Latvijas tiesneši 1990–2020”. Grāmatas prezentācijas pasākuma tiešraidi varēs vērot ikviens interesents.  

Pasākumu vadīs grāmatas autors – vēstures zinātņu doktors Valters Ščerbinskis.

Būs amatpersonu uzrunas un vēlējumi. Būs sarunas par dzīves aicinājumu – kļūt par tiesnesi, karjeras izaugsmi un dzimtas sapņu piepildījumu. Būs tikšanās ar dažādām tiesnešu paaudzēm – atjaunotās Latvijas tiesu sistēmas veidotājiem un jaunajiem tiesnešiem, kas amatā ir pavisam nesen.

Vārdnīcā apkopotas Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfijas par laikposmu no neatkarības atjaunošanas 1990. gadā līdz 2020. gada augustam. Kopā tās ir 275 biogrāfijas.

Grāmatas ievadā autors Valters Ščerbinskis norāda: “Pēc neatkarības atgūšanas 1990.gadā Latvijas Republikā atkārtoti vajadzēja veidot tiesu sistēmu. Tas tika veikts pakāpeniski, mainot likumdošanu, pārveidojot tiesu iestādes un atlasot un amatos ieceļot neatkarīgai valstij piemērotus tiesnešus. Šie trīs faktori līdz ar tiesību sistēmas idejas attīstību un piemērošanu Latvijai jaunajos apstākļos arī noteica tiesnešu korpusa atlasi.”

Šī grāmata ir vērtīgs turpinājums vēsturnieku Valtera Ščerbinska un Ērika Jēkabsona veidotajam pirmajam izdevumam – 2017. gadā izdotajai biogrāfiskajai vārdnīcai “Latvijas tiesneši 1918–1940”. Tajā varēja iepazīties ar Latvijas tiesnešu, kuri strādāja Senātā, Tiesu palātā un apgabaltiesās, dzīves gājumu līdz Latvijas okupācijai. Jaunajā izdevumā var vienkopus iepazīt tiesnešus, kas nodrošināja mūsu valsts demokrātisko vērtību un tiesiskuma atjaunošanu un attīstību līdz mūsdienām.

“Tiesneša amats ir godpilns un atbildīgs. Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca sniegs sabiedrībai plašāku ieskatu par daudzām tiesu varai piederīgām izcilām un talantīgām personībām un to dzīves gājumu,” grāmatas priekšvārdā norāda Valsts prezidents Egils Levits.

Grāmatas atvēršanu 10. februārī plkst. 14.00 varēs skatīt Tiesu administrācijas vietnēs:

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties