9. Februāris 2022 09:48
Jaunumi
Iznākusi tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca “Latvijas tiesneši 1990–2020”

Klajā nākusi Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca “Latvijas tiesneši 1990–2020”. Strādājot pie šīs grāmatas sagatavošanas, tās sastādītāji vēlējušies saglabāt izpētītas, apkopotas un publicēšanai iespējami objektīvi sagatavotas tiesnešu biogrāfijas. Biogrāfiskā materiāla pub­licēšana kalpos plašākiem kultūrvēsturiskiem mērķiem, ļaujot konkrētas nozares darbiniekiem gūt informāciju par priekšgājējiem.

Egils Levits, Latvijas Valsts prezidents: “Mūsdienās tiesneši ir tādu izaicinājumu priekšā kā iekšējās neatkarības saglabāšana un drosme spriest tiesu pēc savas pārliecības, neskatoties uz iespējamu spiedienu no mediju vai sabiedrības puses. Esot mediju uzmanības lokā, tiesnešiem savos nolēmumos ir jāspēj saglabāt mūsu valsts vēr­tību sistēmu, kas ietērpta atbilstošā juridiskā argumentācijā un sniedz sabiedrībai pārliecību, ka demokrātijas un tiesiskuma nodrošināšana ir šo vērtību konstitucionāli aizsargājams pamats. Tiesneša amats ir godpilns un atbildīgs. Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca sniegs sabiedrībai plašāku ieskatu par daudzām tiesu varai piederīgām izcilām un talantī­gām personībām un to dzīves gājumu.”

Vārdnīcā gandrīz visām personām ir norādīts dzimšanas laiks un vieta, daļai arī vecāku vārdi. Biogrāfijā ir arī izglītības iestāžu saraksts, kuras attiecīgā persona apmeklējusi, iespēju robežās sniegts pārskats par personas profesionālo darbību, īpaši akcentējot darbu juridiskajā nozarē. Vārdnīcā ir ziņas par personas sabiedrisko darbību profesionālās un citās organizācijās, bet biogrāfijas beigu daļā ir uzskaitīti nozīmīgākie apbalvojumi, informācija par ģimeni un norādīti publicētie darbi.

Valters Ščerbinskis, vēsturnieks, vārdnīcas sastādītājs: “Biogrāfiskais materiāls ir noderīgs arī akadēmiskiem mērķiem, jo šeit vienuviet ir apkopotas relatīvi detalizētas ziņas. Vārdnīcā sniegta iespējami precīza, pārbaudīta, avotos balstīta infor­mācija par personu. Nav noliedzams, ka šādas biogrāfiskas vārdnīcas kalpo arī par nozares, iestādes vai iestāžu darbības simbolisku apkopojumu. Tās ļauj analītiski, ar prozopogrāfisku pieeju atskatī­ties uz ilgāku laikposmu, ar biogrāfiskā materiāla starpniecību saprast nozares attīstības tendences un, iespējams, mēģināt prognozēt būtiskāko personālsastāva attīstības virzību nākotnē. Biogrāfiskā vārdnīca ļauj arī iepazīt un atcerēties kolēģus.”

Šī ir otrā izdotā tiesnešu biogrāfiskā vārdnīca. Pirms pieciem gadiem 2017. gada izdotajā grāmatā “Latvijas tiesneši 1918–1940” varam iepazīties ar Senāta, Tiesu palātas un apgabaltiesu tiesnešu dzīves gājumu līdz Latvijas okupācijai. Tas ir vērtīgs vēstures avots nākamajām paaudzēm un dod lielāku priekšstatu par to, kādi bija jaundibinātās valsts tiesiskuma un likumības sargātāji, kāda bija šo personību izglītība, vērtību sistēma un cik nozīmīgs bija viņu darbs Latvijas valsts labā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties