14. Februāris 2022 08:46
Jaunumi
Augstākās tiesas priekšsēdētājs: sabiedrībai ir tiesības zināt, kas ir tās tiesneši

“Tiesneša augstākais lojalitātes pienākums ir tieši pret tautu, pret sabiedrību. Un tādēļ sabiedrībai ir tiesības zināt, kas ir tās tiesneši,” grāmatas “Latvijas tiesneši 1990–2020” atvēršanā sacīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs, norādot, ka grāmata, kurā apkopotas Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfijas, ir pirmais solis šajā virzienā.

Savā uzrunā Augstākās tiesas priekšsēdētājs akcentēja tiesnešu īpašo lomu valstī un sabiedrībā. Tiesnesis izšķir juridiskus strīdus starp privātpersonām, soda noziedzniekus un, balstoties uz varas dalīšanas principu, arī aizstāv sabiedrību pret valsts patvaļu, ja nepieciešams. Aplami būtu pārmest tiesnesim, ka viņš ir nelojāls pret savu darba devēju – valsti. Tiesnesim primāri ir jāsargā sabiedrība, kura šo valsti ir izveidojusi. Jāsargā Satversme, kuru šī sabiedrība ir akceptējusi kā savas dzīves pamatu. Un, ja kāda valsts amatpersona vai orgāns pārkāpj Satversmi un cilvēka tiesības, tad tiesnesim jābūt gatavam nostāties arī pret valsti, valsts varas atzaru vai amatpersonu. “Šādā aspektā tiesnesis drīkst būt nelojāls, bet viņš nav nelojāls pret sabiedrību un pret tautu. Un ne tikai drīkst, bet tas ir viņa fundamentāls pienākums,” uzsvēra Augstākās tiesas priekšsēdētājs.

Ņemot vērā šo tiesnešu īpašo pienākumu pret tautu, sabiedrībai ir tiesības zināt, kas ir tās tiesneši. Augstākās tiesas priekšsēdētājs ir gandarīts, ka ar šo grāmatu sabiedrībai tiek piedāvāts iepazīties ar tās tiesnešiem.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs norāda arī to, ka grāmata veicinās izpratni par to, ka tiesnesis ir arī cilvēks un tiesa savā ziņā ir sabiedrības atspoguļojums: “Tiesnesis nav atrauts no sabiedrības, un arī tiesnesim kā cilvēkam mēdz būt jūtas, emocijas un pārdzīvojumi, kurus viņam reizēm varētu būt liegts paust tā, kā to drīkst darīt citi sabiedrības locekļi.”

Biogrāfiskajā vārdnīcā “Latvijas tiesneši 1990–2020” apkopotas 275 Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfijas par laika posmu no neatkarības atjaunošanas 1990.gadā līdz 2020.gada augustam. Grāmatas autors ir vēstures zinātņu doktors Valters Ščerbinskis. Izdevējs – Tiesu administrācija.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties