14. Februāris 2022 08:50
Jaunumi
Bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs novērtē Latvijas tiesu sistēmas kvalitatīvo izaugsmi

Latvijas tiesnešu biogrāfiju vārdnīcas atvēršanā Andris Guļāns, bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs, norādīja: tiesneši nāk no sabiedrības. Tikai no tādas sabiedrības, kurā ir izpratne par taisnīgumu kā pamatvērtību, var izaugt taisnīgi, godīgi un profesionāli tiesneši.

Andris Guļāns bija Augstākās tiesas priekšsēdētājs no 1994. gada līdz 2008. gadam. Atjaunotās Latvijas tiesu sistēmas veidošanu pirms 30 gadiem viņš atceras kā zināmā mērā haotisku procesu, jo tie, kas bija pie varas, gribēja reformēt tiesu sistēmu, bet nebija virzošā politiskā spēka, kas to darītu. Tas nebija taisns ceļš, piekrita Andris Guļāns, taču sasniegtais rezultāts ir ļoti labs: “Ja paskatāmies, kādi bijām 90. gadu sākumā un kādas šodien ir tiesas un tiesneši – tā noteikti ir kvalitatīva izaugsme.”

Novērtējot tiesnešu biogrāfiju grāmatu kā vēstures laikmeta liecību, Andris Guļāns norādīja, ka tā parāda arī, kā var kļūt par tiesnesi, kā veidojas tiesnešu dzīves gājums: “Mūsu sabiedrībā nav šķēršļu, lai kļūtu par tiesnesi. Vajadzīga vēlēšanās, attiecīga izglītība un, protams, personīgās īpašības, kuras veido tiesnesi kā personību”.

Vaicāts, kas ir skaistākais tiesneša amatā, bijušais Augstākās tiesas priekšsēdētājs, tagad Senāta Administratīvo lietu departamenta senators, tiesneša darbu salīdzināja ar mākslinieka darbu. Māksliniekam priekšā ir māla gabals, un viņš mēģina no tā izveidot noteiktu tēlu. Tiesnesim šis māla gabals ir lieta – ar daudziem faktiem, niansēm, ar personām, kuras ir neapmierinātas un risina strīdus. “Tiesnesim jāprot šajā zināmā mērā haosā atrast pareizo risinājumu. Ja izdodas atrast taisnīgo risinājumu – tas jebkuram tiesnesim dod gandarījumu,” sacīja Andris Guļāns.

Grāmatas atvēršanas pasākumā autors, vēsturnieks Valters Ščerbinskis iztaujāja arī otru personību – Latgales apgabaltiesas pirmo priekšsēdētāju Kārli Valdemieru, kurš atcerējās, ar kādām grūtībām bija jāsastopas, veidojot apgabaltiesas. Savukārt saruna ar jaunajiem tiesnešiem Miķeli Zumbergu un Madaru Plepi atklāja šodienas tiesnešu izaicinājumus, kā arī nemainīgās tiesneša amata vērtības – būt taisnīgiem un profesionāliem.

Biogrāfiskajā vārdnīcā “Latvijas tiesneši 1990–2020” apkopotas 275 Augstākās tiesas un apgabaltiesu tiesnešu biogrāfijas par laika posmu no neatkarības atjaunošanas 1990. gadā līdz 2020. gada augustam. Grāmatas izdevējs – Tiesu administrācija.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties