15. Februāris 2022 12:27
Jaunumi
Senatori par Satversmes principiem, vērtībām un piemērošanu

Lai rosinātu uz pārdomām par to, kā Satversmes principi un vērtības dzīvo mūsu ikdienā, tostarp tiesu lietās, Augstākās tiesas tviterkontā @Augstaka_tiesa katru nedēļu būs izlasāma kāda vērtīga senatora atziņa par Satversmes vērtībām, principiem un to piemērošanu.

Atziņa no nolēmuma, kurā senators bijis referents, no publikācijām, runām vai tieši šim ierakstam noformulēta senatora doma – tā atklās, kā senatori izzina, izjūt un izmanto pirms 100 gadiem pieņemtajā pamatlikumā rakstīto.

Senatoru atziņas varēs meklēt pēc tēmturiem #Satversme100 un #SenatsparSatversmi  

Šodien, Satversmes 100. dzimšanas dienā, sākot šo tvītu sēriju, pirmais ieraksts ir izveidots, pieminot bagāto satversmīgo atziņu krājumu, ko atstājusi senatore Dace Mita. Satversme senatorei nebija tikai likums, bet kas daudz vairāk. Viņa prata valsts vēsturiskās vērtības darīt mūsdienīgas un reālas.   

Tiesību normu piemērošanas procesā taisnīgs rezultāts ir jāsasniedz šodienas apstākļos, kas nozīmē, ka tiesību normām ir jādzīvo līdzi laikam. Nav nekāda pamata šajā ziņā uz Satversmi lūkoties citādi. Satversme, ņemot vērā tās centrālo lomu Latvijas tiesību sistēmā, ir pirmā, kuru, neskatoties uz tās pieņemšanas laiku, var un vajag interpretēt atbilstoši šodienas apstākļiem.”

Senāta Administratīvo lietu departamenta lietā SA-5/2014 par Saeimas vēlēšanu rezultātu atcelšanu, kuras nolēmumā izteikta šī atziņa, Dace Mita bija referente kopsēdē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties