17. Februāris 2022 10:50
Jaunumi
Izstrādāta metodika nepieciešamo cilvēkresursu noteikšanai pašvaldībās

Valsts kontrole sadarbībā ar ekspertu revīzijas vajadzībām ir izstrādājusi metodiku, ar kuras palīdzību, balstoties uz darbinieku darba produktivitātes (pēc darbības rādītājiem) novērtējumu, var noteikt nepieciešamo cilvēkresursu apjomu. Jaunā metodika jau tiek izmantota revīzijā par cilvēkresursu politiku pašvaldībās (Ropažu un Aizkraukles novadā). Tās mērķis - atbalstīt pēc administratīvi teritoriālās reformas jaunizveidotās pašvaldības cilvēkresursu plānošanas procesā, kā arī lēmumu pieņemšanā vēl pirms revīzijas noslēguma un, iespējams, pirms Valsts kontroles ieteikumu sniegšanas. Šādu inovatīvu pieeju Valsts kontrole īsteno pirmo reizi.

Lai veicinātu ciešāku noteiktā darbinieku skaita sasaisti ar darbinieku produktivitāti, Valsts kontrole metodikas materiālus ir nodevusi arī ieinteresētajām revīzijas apjomā neiekļautām pašvaldībām. No pašvaldībām, kurām nav iekšējā auditora, metodikas saņemšanai līdz šim pieteikušās Ādažu, Balvu, Dobeles, Ludzas, Preiļu, Saulkrastu un Talsu novada pašvaldības.

Savukārt pašvaldībām, kurās ir iekšējie auditori, Valsts kontrole revīzijas ietvaros ir piedāvājusi sadarbību. Tas nozīmē, ka revidenti vadīs un uzraudzīs iekšējo auditoru darbu metodikas lietošanā. Pašlaik jau astoņu novadu pašvaldības ir izteikušas vēlmi sadarboties: Augšdaugavas, Ķekavas, Limbažu, Madonas, Mārupes, Saldus, Tukuma un Valmieras novada pašvaldība.

"Revīzijas par cilvēkresursu politiku pašvaldībās uzsākšanu lielā mērā ietekmēja pašvaldību administratīvi teritoriālā reforma, kas pašvaldībām radīja nepieciešamību ar jaunām administratīvi teritoriālajām robežām pārkārtot līdzšinējo pārvaldes institucionālo struktūru un vienlaikus pārskatīt nepaciešamos cilvēkresursus. Pašvaldību dažādās pieejas ir būtisks papildu faktors, kādēļ šim jautājumam Valsts kontrole nolēma pievērsties revīzijā. Revīzijas un sadarbības mērķis ir atbalstīt pašvaldības cilvēkresursu plānošanas procesā, piedāvājot metodiku uzticamas informācijas iegūšanai, lai revidējamai vienībai jau revīzijas gaitā cilvēkresursu plānošana izdotos pēc iespējas labāk," skaidro Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.

Efektīvāka sadarbība ar revidējamām vienībām ieteikumu ieviešanā paredzēta arī Valsts kontroles jaunajā stratēģijā.

Revīzijas par izaicinājumiem pašvaldību cilvēkresursu politikā noslēgums plānots š.g. jūnijā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties