18. Februāris 2022 11:28
Jaunumi
Atzīmējot Satversmes simtgadi, RSU Juridiskā fakultāte aicina vidusskolēnus uz vebināru

Lai pilnveidotu tiesību zinātnē ieinteresētu vidusskolēnu zināšanas par Latvijas Republikas pamatlikumu - Satversmi, Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes mācībspēki aicina jauniešus uz vebināru "Satversme 1920 vs 2020". Pasākums noritēs trešdien, 23. februārī, no plkst. 16.00 līdz 17.00 Zoom platformā, un tas tiek rīkots par godu Satversmes simtgadei.

Vebinārā iecerēts diskutēt par Satversmes vietu un nozīmi konstitucionālo, krimināltiesību, tiesību filozofijas un vēstures un starptautisko tiesību skatījumā, sarunas gaitā jauniešiem sniedzot padziļinātu ieskatu tiesību zinātņu pasaulē. Ar vidusskolēniem zināšanās dalīsies pieredzējuši tiesību zinātnes eksperti: profesors Jānis Grasis, profesors Andrejs Vilks, asociētais profesors Aldis Lieljuksis un profesors Uldis Ķinis. Vebināru vadīs RSU Juridiskās fakultātes docētāja, Satversmes tiesas Sabiedrisko attiecību un protokola nodaļas vadītāja Dita Plepa.

Satversme ir ne vien vienīgais no starpkaru periodā pieņemtajiem Baltijas valstu pamatlikumiem, kas joprojām ir spēkā, bet arī viena no vecākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā. Lai arī pieņemta 1922. gada 15. februārī, tās teksts laika gaitā nav būtiski mainījies. Kā norāda eksperti - Satversmes lakonisms sniedz iespēju piemērot Latvijas pamatlikumu atbilstoši mūsdienu sabiedrības vajadzībām un izpratnei par demokrātisku un tiesisku valsti. "Kaut arī sabiedrība kopš mūsu valstiskās neatkarības atjaunošanas ir pārdzīvojusi gan sasniegumus, gan satricinājumus, tomēr tas nav spējis satricināt mūsu valsts pamatlikumu - Satversmi. Tas nozīmē, ka Satversme nav tikai juristu, bet visas tautas pamatlikums, kas nodrošina sabalansētu valsts attīstību un personu pamattiesības un brīvības," saka RSU profesors Uldis Ķinis.

Starptautiski Latvijas Republikas Satversmi unikālu padara fakts, ka tā ir pasaulē vienīgā konstitūcija, kuras darbība atjaunota pēc tam, kad tikusi apturēta vairāk nekā 50 gadu garumā. Eksperti vebinārā runās gan par to, kā pēc ilgajiem padomju okupācijas gadiem, ievērojot valsts nepārtrauktības principu, izdevies Satversmi atgriezt tiesiskajā realitātē, gan citiem aspektiem, kas patlaban ir īpaši būtiski Satversmes un demokrātiskas tiesiskas valsts ilgtspējīgai attīstībai.

Lai piedalītos pasākumā, vidusskolēni aicināti iepriekš reģistrēties šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties