24. Februāris 2022 11:07
Jaunumi
Papildina zināšanas un pieredzi par fizisko personu, kas cietušas noziedzīga nodarījuma rezultātā, aizsardzību

Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors Andrejs Tihomirovs 2022. gada 7. februārī devās uz Veria (Grieķijas Republika), lai piedalītos Eiropas Savienības Tiesībaizsardzības apmācības aģentūras (CEPOL) organizētajā klātienes kursā par cietušā aizsardzību “Victim Protection”.

Kā norāda A. Tihomirovs, kursa mērķis bija pilnveidot zināšanas par fiziskās personas, kas cietušas noziedzīga nodarījuma rezultātā, aizsardzību, dalīties pieredzē ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvjiem jautājumos, kas saistīti ar cietušās personas tiesību aizsardzību.

Kopumā klātienes kursā piedalījās 22 dalībnieki no 15 Eiropas Savienības dalībvalstīm (Bulgārijas, Francijas, Grieķijas, Itālijas, Horvātijas, Kipras, Čehijas, Ungārijas, Lietuvas, Maltas, Nīderlandes, Rumānijas, Spānijas, Zviedrijas, Latvijas). Starp dalībniekiem bija arī divi pārstāvji no Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras Frontex.

Kursa laikā dalībniekiem bija iespēja noklausīties Ungārijas, Lietuvas, Grieķijas, Nīderlandes un Lielbritānijas ekspertu lekcijas, piedalīties diskusijās un darba grupās, kā arī praktisko uzdevumu izpildē par cietušo aizsardzību. Dalībniekiem tika sniegts ieskats Eiropas Savienības stratēģijā par cietušā tiesībām 2020.–2025. gadam.

Sevišķa uzmanība tika pievērsta darbam ar cietušajiem, kuri cietuši no vardarbības ģimenē. Vienlaikus tika akcentēts, ka strādājot ar visiem cietušajiem, ir jāievēro sekojoši pamatprincipi: cietušā respektēšana, cietušā aizsardzība no noziedzīga nodarījuma veicēja, atbalsta un informācijas sniegšana cietušajam viņa tiesību realizācijā, cietušā tiesību realizācijas veicināšana saistībā ar kaitējuma kompensācijas saņemšanu. Tika uzsvērts, ka dažādos noziedzīgos nodarījumos cietušā vajadzību prioritāte var atšķirties, piemēram, terorismā cietušajam prioritāri būtu nodrošināms psiholoģiskais atbalsts, bet personai, kura cietusi no vardarbības ģimenē prioritāri būtu nodrošināma aizsardzība no noziedzīgā nodarījuma izdarītāja. Kursa dalībnieki tika iepazīstināti ar dažādām psiholoģiskām metodēm, lai varētu labāk izprast cietušās personas vajadzības un pēc iespējas efektīvāk cietušajam sniegt palīdzību.

Atsevišķa kursa sadaļa tika veltīta cietušā aizsardzībai COVID pandēmijas ietekmē. Secināts, ka vairumā Eiropas Savienības valstu COVID pandēmijas laikā ir pieaudzis noziedzīgu nodarījumu skaits, kas saistīti ar vardarbību ģimenē un COVID pandēmija ir negatīvi ietekmējusi arī cietušās personas tiesību realizāciju, proti, darbs ar cietušajiem notiek attālināti, bet ne visiem cietušajiem ir iespēja attālināti realizēt savas cietušā tiesības, piemēram, nav prasmju un iespēju izmantot internetu. Par to, vai pēc COVID pandēmijas beigām noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar vardarbību ģimenē, samazināsies vai paliks tādā pašā līmenī kā COVID pandēmijas laikā, ekspertu un semināra dalībnieku viedokļi dalījās.

Praktisko uzdevumu izpilde notika grupās. “Dalībnieki risināja uz īstām lietām balstītus kāzusus, piemēram, personu, kas cietušās vardarbības rezultātā ģimenē vai terorisma rezultātā, vajadzību konstatēšana un dažādu metožu pielietošana, strādājot ar cietušajiem,” stāsta A. Tihomirovs.

Praktisko uzdevumu izpilde grupās kursa dalībniekiem ļāva gūt praktisku pieredzi saistībā ar problēmām un to risinājumiem, kas saistīti ar cietušās personas aizsardzību, kā arī pilnveidot izpratni par dažādām psiholoģiskām metodēm, kas varētu uzlabot komunikāciju ar cietušo personu.

Kā norāda prokurors A. Tihomirovs, kursā gūtās zināšanas ir vērtīgas, jo kursa laikā bija iespējams iegūt padziļinātu izpratni par cietušās personas aizsardzību Eiropas Savienībā, kā arī dalīties pieredzē ar citiem kursa dalībniekiem.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties