11. Marts 2022 10:00
Jaunumi
Apkopotas Senāta atziņas par pierādīšanas pienākumu civillietās

Augstākās tiesas Judikatūras un zinātniski analītiskā nodaļa sagatavojusi Senāta prakses apkopojumu, kurā iekļautas Civillietu departamenta atziņas jautājumā par pierādīšanas pienākuma sadali prasībās, kas izriet no dažādiem pamatiem.

Apkopojumā izmantotie Senāta nolēmumi  pieņemti laikā no 2017. gada līdz 2021. gadam, kā arī atsevišķi senāki nolēmumi.

Senāta atziņas sakārtotas pēc likumu pantiem, uz kuriem galvenokārt tās attiecas. Pie Civilprocesa likuma normām, un it īpaši pie 93. panta, atrodamas atziņas, kas noteic vispārīgos principus attiecībā uz pierādīšanas pienākumu.

Civilprocesa likumā noteikts, ka tiesa noskaidro lietas apstākļus, pārbaudot pierādījumus, kuri iegūti likumā noteiktajā kārtībā. Civilprocesā puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā. Likuma 93. pants noteic, ka katrai pusei jāpierāda tie fakti, uz kuriem tā pamato savus prasījumus vai iebildumus. Prasītājam jāpierāda savu prasījumu pamatotība. Atbildētājam jāpierāda savu iebildumu pamatotība.

Apkopojums “Pierādīšanas pienākuma sadale civillietās. 2017–2021” pieejams Augstākās tiesas mājaslapā sadaļā Tiesu prakse/ Tiesu prakses apkopojumi/ Civiltiesības.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties