15. Marts 2022 13:43
Jaunumi
TM turpina pilnveidot tiesisko regulējumu dalītā īpašuma gadījumu mazināšanai

Otrdien, 15. martā, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošana kārtību”, lai novērstu dalītā īpašuma turpmāku pastāvēšanu bezmantinieku mantas vai bezīpašnieka lietas gadījumā starp valsti un pašvaldību, tādējādi stiprinot Civillikumā noteikto zemes un būves vienotības principu.

Likumprojekts pozitīvi ietekmēs tautsaimniecību, jo novērsīs iespēju pastāvēt dalītajam īpašumam, kā arī tiks veicināta pašvaldības nekustamo īpašumu jautājumu sakārtošanu un apsaimniekošanu. Galvenokārt regulējums attieksies uz valsts iestādēm, kuras administrē un pārvalda valsts mantu, un pašvaldībām bezmantinieku mantas un bezīpašnieka lietas gadījumos, kā arī uz personām, kura atrodas kopīpašumā vai dalītajā īpašumā ar citām privātpersonām un valsti vai pašvaldību, vai personām, kas apsaimnieko šādu nekustamo īpašumu.

Ar Tieslietu ministrijas rosinātajiem grozījumiem tiek noteikts, ka pašvaldībai piekritīs tāds patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts (zeme vai būve), kas kļūs par bezmantinieku mantu (Civillikuma 416. un 417. panta izpratnē) vai par bezīpašnieka lietu (Civillikuma 930. panta piezīmes izpratnē) un ir saistīts ar pašvaldībai piekritīgo vai piederošo nekustamo īpašumu (zemi vai būvi), veidojot vienotu īpašumu. Šajā gadījumā patstāvīgi nekustamā īpašuma objekti būs piekritīgi pašvaldībai, lai izveidotu vienotu īpašumu un dotu tiesības pašvaldībai ar to brīvi rīkoties atbilstoši tiesiskajam regulējumam.

Lai nekustamā bezmantinieku manta vai bezīpašnieka lieta piekristu pašvaldībai, būs jāizpildās diviem nosacījumiem - tam jābūt patstāvīgam īpašuma objektam un jābūt saistītam ar pašvaldībai piekritīgu vai piederošu nekustamo īpašumu (vai nu zemi vai ēku), kas tai piekrīt vai pieder brīdī, kad nekustamais īpašums kļūst par bezmantinieku mantu vai bezīpašnieka lietu. Tādējādi regulējums novērsīs dalītā īpašuma turpmāku pastāvēšanu, piemēram, ja uz pašvaldības zemes ir patstāvīgs īpašuma objekts ar nenoskaidrotu piederību, vai ja zeme zem pašvaldības būves (ja tā ir patstāvīgs īpašuma objekts) ir piederējusi fiziskais personai, kura ir mirusi, un mantinieki nav palikuši vai šie mantinieki nav ieradušies sludinājumā par mantojuma atklāšanos norādītajā termiņā vai nav pierādījuši savas mantojuma tiesības.

Izstrādātais regulējums attieksies uz tiem gadījumiem, kad nekustamais īpašums kļūs par bezmantinieku mantu vai bezīpašnieka lietu atbilstoši spēkā esošajam regulējumam pēc šī likumprojekta pieņemšanas Saeimā un tā spēkā stāšanās.

Papildu informācija

Valdības rīcības plānā Deklarācijas par Artura Krišjāņa Kariņa vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību īstenošanu sadaļā "Bezkompromisu tiesiskums un likuma vara" ir noteikts uzdevums virzīties uz vienotu īpašumu, turpinot sakārtot piespiedu dalīto īpašumu. Tāpat Tieslietu ministrija aktīvi ir strādājusi pie tā, lai novērstu dalītā īpašuma pastāvēšanu – 2023. gada 1. janvārī stāsies spēkā pērn novembrī jau pieņemtais Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likums, kas paredz risinājumu dalītā īpašuma problēmai, sniedzot iespēju dzīvokļu īpašniekiem izpirkt daudzdzīvokļu mājai piesaistīto zemi par kadastrālo vērtību.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties