15. Marts 2022 17:37
Jaunumi
Nosaka papildu atbalsta mehānismus uzturēšanās un darba tiesību jautājumos Ukrainas civiliedzīvotājiem

15. martā Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu "Grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā". Likumprojekts paredz vairākus atbalsta mehānismus uzturēšanās un darba jautājumos tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas bēg no kara.

Likumprojekts paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem ir Ukrainā izsniegts ceļošanas dokuments, būs tiesības strādāt Latvijā bez tiesību uz nodarbinātību apliecinoša dokumenta. Šis atbalsta mehānisms darbosies līdz 30 dienām kopš darba līguma noslēgšanas Latvijā.  Šādā gadījumā Ukrainas civiliedzīvotājam, kurš sācis strādāt, ir pienākums ne vēlāk kā 10 dienu laikā iesniegt pieteikumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē tiesību uz nodarbinātību apliecinoša dokumenta saņemšanai, bet Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas izsniedz minēto apliecinošu dokumentu vai atsaka tā izsniegšanu.

Tāpat likumprojekts precizē nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju tiesības uz vispārējās izglītības ieguvi un nosaka tiesības turpināt iepriekš uzsāktās profesionālās izglītības ieguvi. Nepilngadīgiem Ukrainas civiliedzīvotājiem būs tiesības uz vispārējās izglītības ieguvi un tiesības turpināt iepriekš uzsāktās profesionālās izglītības ieguvi tādā pašā kārtībā un apjomā kā nepilngadīgam patvēruma meklētājam.

Lai pašvaldību sociālie dienesti visās pašvaldībās koordinēti un pēc iespējas ātrāk varētu nodrošināt atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājiem, likumprojektā paredzēts, ka atbalstu nodrošinās arī tad, ja persona nebūs deklarējusi savu dzīvesvietu. Vienreizējā pabalsta apmērs paredzēts 272 eiro apmērā pilngadīgām personām un 190 eiro apmērā - bērniem.

Jau ziņots, ka 3. martā Saeima otrajā – galīgajā – lasījumā pieņēma par steidzamu atzīto Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu. Plašāka informācija šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties