16. Marts 2022 13:16
Jaunumi
ENCJ ar Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētāju analizē notiekošo Ukrainas tiesās

Reaģējot uz karu Ukrainā, Eiropas Tieslietu padomju asociācija (ENCJ) š.g. 15. martā organizēja īpašu semināru, kurā par aktuālo situāciju valstī savus ES kolēģus informēja Ukrainas Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vsevolods Kņazevs (Vsevolod Kniaziev). Tika uzsvērts, ka pašreiz Krievijas okupētajās teritorijās esošie tiesneši un viņu ģimenes tiek reāli apdraudēti. Nopietni apdraudēta ir arī tiesvedība - tā kā visi lietu materiāli ir papīra formātā, daudzās lietās tie ir iznīcināti tiesu ēku bombardēšanās vai nav pieejami, jo atrodas Krievijas okupētajās teritorijās. Ir ļoti apgrūtināti vai pat neiespējami sakari ar tiesu priekšsēdētājiem. Viens apgabaltiesas tiesnesis ir nogalināts. Neskatoties uz to, tiesneši, kuri to fiziski spēj, turpina veikt savus pienākumus. Vsevolods Kņazevs lūdza valstu tiesu varas pārstāvjus aktīvi mudināt savu valstu politiķus veicināt Ukrainas integrācijas ES un NATO procesus.

Ar priekšlikumiem par Eiropas tiesu varas turpmākiem soļiem un situācijas vērtējumu uzstājās Lietuvas Tieslietu padomes priekšsēdētāja Sigita Rudenaite (Sigita Rudėnaitė) un Slovākijas Tieslietu padomes priekšsēdētājs Jans Mazaks (Ján Mazák), kā arī  Solvita Harbaceviča. Sigita Rudenaite ierosināja nekavējoties spert nepieciešamos soļus, lai uzņemtu Ukrainas Tieslietu padomi  ENCJ novērotāja statusā. Solvita Harbaceviča izteica priekšlikumu nodibināt pastāvīgus kontaktus starp konkrētām Ukrainas un ES dalībvalstu tiesām, lai efektīvāk sadarbotos, gan sniedzot nepieciešamo palīdzību kara periodā, gan vēlāk Eiropas integrācijas procesā. S. Harbaceviča aicināja kolēģus atcerēties Līgumā par Eiropas Savienību deklarētos principus, konkrēti, ka savās ārējās attiecībās Savienība atbalsta un sekmē savas vērtības, veicina mieru, drošību, kā arī starptautisko tiesību normu stingru ievērošanu un attīstību, tostarp respektējot Apvienoto Nāciju Organizācijas Statūtu principus, un rīkoties saskaņā ar tiem, lai atbalstītu Ukrainu.

ENCJ turpinās uzturēt tiešus kontaktus ar Ukrainas kolēģiem, kā arī operatīvi reaģēs uz situācijas attīstību. Vairāku dalībvalstu pārstāvji izteica gatavību nepieciešamības gadījumā izmitināt bēgļu gaitās devušās Ukrainas tiesnešu ģimenes. ENCJ organizētajā seminārā piedalījās divas Latvijas pārstāves: Augstākās tiesas priekšsēdētāja padomniece Tieslietu padomes jautājumos Solvita Harbaceviča un Tieslietu padomes sekretariāta padomniece Dace Šulmane.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties