22. Marts 2022 13:54
Jaunumi
Vekseļu likuma grozījumi novērsīs krāpniecības un viltošanas iespējas vekseļu izmantošanā

Otrdien, 22. martā, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādātos grozījumus Vekseļu likumā, lai pilnveidotu vekseļu tiesisko regulējumu atbilstoši mūsdienu prasībām, samazinot iespējas izdot viltotus dokumentus krāpnieciskos nolūkos. Ar grozījumiem tiek noteiktas stingrākas prasības vienkāršo vekseļu izdošanai, uzlabota to protestēšanas kārtība un precizētas prasības par informācijas paziņošanu.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Tieslietu ministrijas sagatavotie priekšlikumi fiziskām personām nodrošinās īpašu aizsardzību – tām vekseļu izmantošana kļūs drošāka, novēršot iespēju negodprātīgām personām izmantot vekseļu tiesisko regulējumu ļaunprātīgos nolūkos, lai no privātpersonām prettiesiski iegūtu tām piederošos naudas līdzekļus.”

Galvenās izmaiņas vekseļa regulējumā:

  1. Paredzēt noteiktas formas prasības fiziskas personas izdotam vienkāršam vekselim vai tādam vienkāršam vekselim, kur par indosantu, starpnieku vai galvinieku uzstājušās fiziskās personas – fiziska persona vekseli varēs izdot kā notariālu aktu vai kā elektronisku dokumentu. Juridiskām personām saglabājama izvēles brīvība attiecībā uz vienkāršā vekseļa formu, tajā skaitā, dodot tiesības izvēlēties izdot vienkāršo vekseli kā notariālu aktu. Savukārt indosamenta, starpniecības un galvojuma noformēšanā, ja atbildīga ir fiziska persona, ir ievērojamas tādas pašas darījuma formas prasības kā darījumam, par ko tiek taisīts indosaments, starpniecība vai galvojums – tiem ir nepieciešama notariālā akta forma.
  2. Precizēt vienkāršo vekseļu protestēšanas kārtību, lai nodrošinātu paziņošanu tur, kur uzskatāms, ka parādnieks ir sasniedzams (paziņošana uz deklarēto dzīvesvietu, oficiālo elektronisko adresi, paziņojot arī par vekseļa saturu, dodot garāku termiņu atbildes sniegšanai).
  3. Mainīt notariālā akta formā izdoto vekseļu izpildes kārtību. Protestētais vienkāršais vekselis, kas izdots notariālā akta formā, ir izpildāms Civilprocesa likumā noteiktajā tiesas spriedumu izpildes kārtībā.
  4. Precizēt kārtību, kādā notārs paziņo par protesta izdarīšanu uz vekseļa pamata atbildīgajām personām, tostarp tiek izslēgta iespēja notāram mutiski uzaicināt parādnieku izpildīt savu saistību, jo šādu uzaicināšanu pēc tam nav iespējams pārbaudīt.

Lai nodrošinātu augstāku parādnieku aizsardzības līmeni, grozījumi paredz ierobežot iespēju izdot vienkāršos vekseļus par naudas summu, kas ir lielāka par 15 000 eiro. Ja persona vēlētos nodibināt saistību par lielāku naudas summu, tad pastāv iespēja izmantot aizdevuma līgumu vai slēgt kādu citu darījumu, kas nav abstrakta saistība atšķirībā no vekseļtiesiskās saistības.

Papildus grozījumi nodrošina fizisko personu aizsardzību saistībā ar tratām. Grozījumi paredz noteikt, ka gan trasants, gan trasāts var būt tikai komersants. Tas nozīmē, ka fiziskas personas vairāk nevarēs izdot tratu un nevarēs būt maksātājs pēc tratas. Tādējādi ar grozījumiem tiek panākts risinājums, ka tratas turpmāk ir izmantojamas tikai komerctiesiskajā apritē, bet fiziskās personas var izmantot elektroniskos vekseļus un vienkāršos vekseļus.

Likumprojekts vēl jāizskata Saeimai, bet plānots, ka tas stāsies spēkā atbilstoši normatīvajos aktos paredzētajai kārtībai. Ar grozījumiem var iepazīties šeit.

Papildu informācija

Reaģējot uz mediju telpā izskanējušiem gadījumiem par ļaunprātīgu Vekseļu likuma regulējuma izmantošanu, Tieslietu ministrija 2021. gada janvārī uzsāka diskusiju par izmaiņu nepieciešamību un tiesiskā regulējuma pilnveidošanas iespējām. Savukārt  2021. gada aprīlī pēc tieslietu ministra J. Bordāna iniciatīvas Vekseļa likuma grozījumi tika izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē un uzsākta to saskaņošana.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties