25. Marts 2022 13:56
Jaunumi
Jānis Bordāns: Putina režīma kara noziegumu izmeklēšanai ir stingrs starptautiskais atbalsts

Ceturtdien, 24. martā, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns Nīderlandes pilsētā Hāgā piedalījās Eiropas valstu tieslietu ministru ārkārtas sanāksmē, lai vienotos par savstarpēji koordinētu sadarbību un nepieciešamo atbalstu Starptautiskajai Krimināltiesai (SKT), tostarp, lai nodrošinātu valstu brīvprātīgus finansiālos ieguldījumus tiesas atbalstam un nacionālo ekspertu nozīmēšanu.

Tieslietu ministru apspriedē Jānis Bordāns izteica pateicību Starptautiskajai krimināltiesai par tās līdzšinējo rīcību un jau pieņemtajiem lēmumiem pret Putina režīma agresiju Ukrainā. Vienlaikus viņš aicināja dalībvalstu pārstāvjus kopā sniegt visu nepieciešamo atbalstu SKT. Tam būs izšķiroša nozīme Eiropas nākotnē, uzsvēra tieslietu ministrs. Ja kara noziedznieki netiks sodīti, ja sankcijas pret viņiem nebūs pietiekami efektīvas, tad visai pasaulei būs jāsaskaras ar sekām - agresors netiks kavēts turpināt pret visu civilizāciju vērsto destruktīvo darbību. Tāpēc šodien Hāgā starptautiskā koalīcija ir devusi stingru signālu Putina režīma agresijai, uzsvēra J. Bordāns.

Tieslietu ministrs aicināja arī citas valstis atbalstīt Starptautiskās krimināltiesas aicinājumu dalībvalstīm brīvprātīgi veikt iemaksas un norīkot nacionālos ekspertus.

Latvijā ir ierosināta krimināllieta par noziegumiem pret cilvēci, noziegumiem pret mieru, agresijas un kara noziegumiem. Tās ietvaros ir izveidota starpinstitūciju izmeklēšanas grupa ar pārstāvjiem no dažādām tiesībsargājošajām institūcijām. Tās uzdevums vākt un fiksēt pierādījumus par Ukrainas teritorijā pastrādātajiem kara noziegumiem. Agresors nesodīts neizbēgs, kopā mēs panāksim taisnību, norādīja J. Bordāns.

J. Bordāns Hāgā tikās ar Starptautiskās krimināltiesas prokuroru Karimu Hanu (Karim Khan) un Ukrainas tieslietu ministru Denisu Maļjusku (Denys Maliuska), kā arī apmeklēja Eiropas Savienības aģentūru krimināltiesiskajai sadarbībai (Eurojust), kur tikās tās ar prezidentu Ladislavu Hamranu (Ladislav Hamran) un Latvijas pārstāvi Dagmāru Skudru.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties