25. Marts 2022 13:58
Jaunumi
Stājas spēkā spriedums lietā par atteikumu piešķirt kompensācijas maksājumu Natura 2000 teritorijā

Senāta Administratīvo lietu departaments 25. martā atstāja negrozītu Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru pieteicējai SIA "Sātiņi-S" atteikts piešķirt kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumu – aizliegumu audzēt dzērvenes pieteicējai piederošajos purvos, kas ietilpst Natura 2000 teritorijā.

Izskatāmajā lietā bija strīds, vai personai, kas nevar īstenot ieceri nodarboties ar dzērveņu audzēšanu purva zemē, kas atrodas Natura 2000, ir tiesības saņemt kompensāciju par šo ierobežojumu. Lauku atbalsta dienests atteica pieteicējai piešķirt kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumu, jo normatīvajos aktos nav paredzēta kompensācija par aizliegumu purvos ierīkot dzērveņu plantācijas.

Izskatot lietu, Senāts bija vērsies Eiropas Savienības Tiesā ar prejudiciāliem jautājumiem, jo konstatēja, ka valsts normatīvajos aktos kompensācija paredzēta tikai par Natura 2000 meža teritorijām, izslēdzot no tām purvus, kā arī kompensācija paredzēta tikai par šajās teritorijās noteiktajiem mežsaimniecības ierobežojumiem.

Eiropas Savienības Tiesa, atbildot uz jautājumiem šajā lietā, principā atzina, ka Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 17. decembra Regulas (ES) Nr. 1305/2013 par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un ar ko atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 1698/2005 (turpmāk – Atbalsta regula) normas nav interpretējamas tādā veidā, ka purva zeme kā tāda būtu izslēgta no regulas piemērošanas jomas, jo uz šo zemi iespējams attiecināt terminu „lauksaimniecības platība” vai „mežs”. Vienlaikus Eiropas Savienības Tiesa atzina, ka regula ļauj dalībvalstij purvus izslēgt no Natura 2000 maksājumiem. Spriedumā arī norādīts, ka no Atbalsta regulas izriet, ka fonds dalībvalstīs darbojas ar Komisijas apstiprinātu dalībvalstu lauku attīstības programmu starpniecību.

Senāts atzīst, ka no Latvijas lauku attīstības programmas 2014.–2020.gadam skaidri izriet, ka tajā ietvertais jēdziens „mežs” nav jāsaprot tādējādi, ka tajā iekļautos arī purvi. Turklāt programmā arī skaidri norādīts, ka atbalstu var saņemt, ja saimnieciskās darbības ierobežojumi noteikti Natura 2000 teritorijās vai mikroliegumos meža zemēs (izņemot purvus).

Tādējādi apgabaltiesa pamatoti ir balstījusies uz Latvijas lauku attīstības programmā 2014.–2020. gadam noteikto, kurā atbalsta maksājumi paredzēti konkrētiem saimnieciskās darbības ierobežojumiem meža zemēs, kas nav purvi.

Lieta Nr. SKA-14/2022 (A420186017)

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties