25. Marts 2022 15:57
Jaunumi
Zemes stunda 2022: solidaritātes brīdis cilvēkiem un planētai

Pasaules Dabas Fonds jau šo sestdien, 26. martā, pulksten 20.30 aicina atzīmēt Zemes stundu, izslēdzot apgaismojumu un solidarizējoties ar cilvēkiem visā pasaulē labākas nākotnes vārdā. Ar saukli "Veidosim mūsu nākotni" vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās norisināsies Zemes stundai veltīti pasākumi, aktualizējot dažādus ar vidi saistītus jautājumus. Latvijā Zemes stundas fokusā - dabas daudzveidība un tas, ko katrs varam darīt, lai uzlabotu tās stāvokli.

No Sidnejas operas nama, kur Zemes stunda aizsākās 2007.gadā, līdz Indijas vārtiem, Pekinas Fēniksa centram Ķīnā, Brandenburgas vārtiem Vācijā, Kolizejam Itālijā, Empire State Building ASV un Kristus Pestītāja statujai Brazīlijā - simboliskajā izslēgšanas mirklī piedalīsies daudzi pasaules nozīmes objekti, kuru mērķis šogad ir iestāties par drošu, taisnīgu un ilgtspējīgu nākotni ikvienam.

Dažādās valstīs Zemes stundas mēnesī tiek īstenotas vai pieteiktas sabiedrības iesaistes iniciatīvas pārtikas, klimata, bioloģiskās daudzveidības jomās. Pasaules Dabas Fonds Latvijā organizē dažādus izglītības pasākumus, diskusijas, dabas atjaunošanas iniciatīvas jauniešu un pieaugušo auditorijām. Martā skolās dažādos novados kopumā uzrunāti un uz aktīvu rīcību planētas labā aicināti vairāk nekā 600 jaunieši, izsludināta arī projektu atbalsta programma skolām Ielaid skolā dabu. Sadarbojoties ar uzņēmumiem, martā uzsākti dažādi izglītības un iesaistes pasākumi arī pieaugušo auditorijām dzīvās dabas saglabāšanai Latvijā.

Šogad Latvijā kā katru gadu Zemes stundā izdzisīs gaismas vairākām ēkām, tiltiem un pieminekļiem, tādējādi atbalstos vērienīgāko vides akciju pasaulē. Rīgā centrālais gaismas izslēgšanas objekts būs Rīgas pils. Tāpat akcijas laikā apgaismojums tiks izslēgts vai samazināts tādiem objektiem kā Brīvības piemineklis, Melngalvju nams, Latvijas Nacionālais teātris, Dzelzceļa un Vanšu tilti, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra ēka Torņakalnā u.c. Akcijā kā ik katru gadu iesaistās arī citas pašvaldības, samazinot ielu un ēku apgaismojumus, kā arī organizējot pasākumus vietējiem iedzīvotājiem. Alūksnē, Saulkrastos, Kuldīgā, Olainē, Talsos, Ludzā, Līvānos un daudzās citās pilsētās tiks samazināts ielu apgaismojums un izslēgtas gaismas objektiem un ēkām. Īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi norisināsies Lielvārdē, Ogrē, Ķegumā, Skrundā, Salā un citās vietās.

Zemes stundas laikā ikviens aicināts pieslēgties īpaši šim notikumam veltītam koncertam tiešsaistē, kurā šogad uzstāsies dziedātāja Aminata. Koncertu tiešsaistē būs iespējams vērot Zemes stunda 2022 lapā, TVNET un Apollo.lv Facebook kontos, kā arī portālos Tvnet.lv un Apollo.lv. Tā mērķis ir paust ne tikai solidaritāti un rūpes par cilvēkiem un mūsu planētu, bet arī aicināt turpināt atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus, zvanot uz Ziedot.lv ziedojumu tālruni. Koncertu ievadīs Pasaules Dabas Fonda vēstnieces Kristīnes Garklāvas saruna ar valdes priekšsēdētāju Uģi Rotbergu.

Zemes stundu šogad atbalsta arī vairāki restorāni - Restorāns 3, Tam labam būs augt, Pavāru māja Līgatnē, JOHN, DOM, Ferma, Laivu centrs un kafejnīcu tīkls Ezītis miglā un citi, piedāvājot vakariņas Zemes stundas noskaņās. Tāpat akcijai atkārtoti pievienojušies Narvesen un Caffeine Latvija, kas izslēgs āra apgaismojumu pie kafejnīcām un tirdzniecības vietām, kā arī atbalsta akciju informatīvi. Zemes stundā iesaistīsies arī vairāki Zaļā biroja uzņēmumi, līdztekus simboliskajai gaismas izslēgšanai informējot darbiniekus par to, kā ikdienā iespējams mazināt savu ietekmi uz vidi. Ārējo fasādes apgaismojumu plāno samazināt arī vairākas tirdzniecības vietas, piemēram, uzņēmumi Lidl Latvija, Stockmann un Rīga Plaza.

Par Zemes stundu

Zemes stunda aizsākās Sidnejā 2007.gadā, un šodien tā ir kļuvusi par pasaulē lielāko vides akciju, iedvesmojot indivīdus, kopienas, uzņēmumus un organizācijas vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās īstenot nozīmīgus vides aizsardzības pasākumus.

Par Pasaules Dabas Fondu

Pasaules Dabas Fonds ir Latvijā reģistrēta sabiedriskā labuma organizācija, World Wide Fund for Nature (WWF) asociētais partneris, kas Latvijā darbojas kopš 1991. gada. Pasaules Dabas Fonda misija ir veidot nākotni, kurā cilvēki un daba dzīvo harmonijā. Organizācijas mērķis ir dabas aizsardzība, lai saglabātu ģenētisko, sugu un ekosistēmu daudzveidību, nodrošinātu atjaunojamo dabas resursu nenoplicinošu izmantošanu tagad un nākotnē, palīdzētu samazināt piesārņojumu, dabas resursu un enerģijas izšķērdīgu patēriņu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties