25. Marts 2022 17:43
Jaunumi
Uzņēmumu reģistrs atsaka izmaiņas patieso labuma guvēju sastāvā SIA URALCHEM Trading

Uzņēmumu reģistra valsts notārs, izskatot patieso labuma guvēju izmaiņu reģistrācijai iesniegtos dokumentus, ir pieņēmis lēmumu atteikt izmaiņu reģistrēšanu SIA URALCHEM Trading patieso labuma guvēju sastāvā. 

Lēmums pēc būtības nozīmē situācijas iesaldēšanu uzņēmumā, kā patieso labuma guvēju saglabājot Krievijas Federācijas pilsoni Dmitriju Mazepinu (Dmitry Mazepin), kurš ir iekļauts starptautisko sankciju sarakstā.

Tas nozīmē, ka arī turpmāk uz Dmitrija Mazepina kontrolēto uzņēmumu ķēdi tiek attiecinātas sankcijas līdzšinējā apjomā.

Patiesā labuma guvēja statuss, kas iespējams uz īpašumtiesību vai kontroles pamata, ir būtisks, jo atspoguļo patieso kontroli ne tikai pār uzņēmumu kapitāldaļām, bet arī pār visu uzņēmumu mantu, tas ir, nekustamo un kustamo (automašīnas, lidmašīnas utt.) mantu, finanšu līdzekļiem u.c.

Tieslietu ministrija atgādina, ka aktuālo informāciju par uzņēmumu un tā personām ikviens bez maksas var skatīt Uzņēmumu reģistra informācijas tīmekļvietnē https://info.ur.gov.lv  

Lēmums pieņemts, atsaucoties uz Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 1. panta 1. punktā noteikto, ka starptautiskās sankcijas ir atbilstoši starptautiskajām tiesībām attiecībā uz sankciju subjektu noteikti ierobežojumi, kurus pieņēmusi Apvienoto Nāciju Organizācija vai Eiropas Savienība, vai cita starptautiskā organizācija, kuras dalībvalsts ir Latvija, un kuri ir tieši piemērojami vai ieviesti Latvijā šajā likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt minētā likuma 11. panta pirmajā daļā noteikts, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūcijās noteiktās finanšu un civiltiesiskās sankcijas un Eiropas Savienības regulās noteiktās sankcijas ir saistošas un tieši piemērojamas Latvijas Republikā. Minētais saskan arī ar Padomes Regulas (ES) Nr. 269/2014 (2014. gada 17. marts) par ierobežojošiem pasākumiem attiecībā uz darbībām, ar kurām tiek grauta vai apdraudēta Ukrainas teritoriālā integritāte, suverenitāte un neatkarība 2. pantā noteikto, ka sankcijām ir pakļauti visi līdzekļi un saimnieciskie resursi, kas ir jebkuru sankcionēto fizisko personu vai ar tām saistītu fizisko vai juridisko personu, vienību vai struktūru īpašumā, valdījumā, turējumā vai pārziņā.

Ja sankciju subjektam noteikti civiltiesiskie ierobežojumi, minētajai personai ir aizliegts iegūt un atsavināt ķermeniskas un bezķermeniskas lietas, uz kurām publiskajos reģistros reģistrējamas, nostiprināmas vai publiskojamas īpašuma tiesības vai citas mantiskās tiesības. Savukārt publiskajiem reģistriem ir aizliegts reģistrēt vai nostiprināt iepriekš minēto īpašuma tiesību vai citu mantisko tiesību iegūšanu un atsavināšanu (Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma 5. panta otrā un trešā daļa). Minētie ierobežojumi noteikti, lai novērstu saimniecisko resursu izmantošanu kā analogu naudai vai tās aizvietotāju.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties