30. Marts 2022 16:20
Jaunumi
Tiesai no jauna jāvērtē tiesības saņemt izdienas pabalstu, ja persona bijusi atstādināta no amata pienākumu izpildes

Senāta Administratīvo lietu departaments 30. martā atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu, ar kuru daļēji apmierināts pieteikums un Valsts policijai uzlikts pienākums izmaksāt pieteicējam izdienas pabalstu un kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu, ieskaitot aprēķinā atstādināšanas no dienesta laiku. Lieta nodota jaunai izskatīšanai Administratīvajā apgabaltiesā.

Izskatāmajā lietā ir strīds, vai amatpersonas izdienā ir ieskaitāms laiks, kad amatpersona ir bijusi atstādināta no amata pienākumu izpildes sakarā ar krimināllietā piemēroto drošības līdzekli, bet kriminālprocess vēl nav noslēdzies.

Senāts atzīst, ka nav pamatots apgabaltiesas secinājums, ka nav konstatējams pārtraukums pieteicēja izdienā, kas liegtu viņam saņemt Atlīdzības likuma 25. panta ceturtajā daļā paredzēto izdienas pabalstu, jo neizpildās viens no Dienesta gaitas likuma 5. panta trešajā daļā noteiktajiem kumulatīvajiem kritērijiem.

Senāts spriedumā atzīst par pamatotu Valsts policijas kasācijas sūdzībā norādīto, ka, tā kā izdiena saskaņā ar Dienesta gaitas likuma 5. panta pirmo daļu tiek ņemta vērā arī darba samaksas noteikšanā, tad minētais regulējums liecina par to, ka Dienesta gaitas likuma 5. panta trešajā daļā ietvertie nosacījumi ir aplūkojami secīgi, proti, atstādināšanas gadījumā izdienas pārtraukuma negatīvās sekas ir tūlītējas, savukārt vēlāk tās atlīdzināmas, ja atstādināšana ir bijusi nepamatota. Attiecīgi, ja atstādināšana ir bijusi nepamatota, tas nozīmē, ka šim pārtraukumam izdienā nebija jābūt, proti, izdiena ir bijusi bez pārtraukuma. Savukārt, ja persona ir atstādināta no amata pienākumu izpildes, bet kriminālprocess vēl nav noslēdzies, nav pamata secinājumam par nepārtrauktu izdienu.

Turklāt Senāts spriedumā norāda, ka tiesību normās nav paredzēts tiesiskais mehānisms, kā pavērst atpakaļ sekas, ja kriminālprocess noslēdzies ar amatpersonas vainu atzīstošu nolēmumu, bet ir paredzēts tiesiskais mehānisms gadījumam, ja tiesa attaisno amatpersonu vai kriminālprocess pret to tiek izbeigts uz reabilitējoša pamata.

Senāts spriedumā atzīst – lai saņemtu noteikta veida pabalstu, ir jāizpildās tiesību normās noteiktajiem priekšnoteikumiem labvēlīga administratīvā akta izdošanai. Konkrētajā gadījumā priekšnoteikums izdienas pabalsta saņemšanai ir pieci nepārtraukti izdienas gadi. Ja minētais priekšnoteikums neizpildās, tad nav pamata pabalsta saņemšanai. Turklāt Senāts norāda, ka izdienas pabalsts sava rakstura dēļ ir vairāk pielīdzināms nevis klasiskai sociālai garantijai (piemēram, pabalsts sakarā ar veselības bojājumu vai tuvinieka nāvi, pabalsts sakarā ar bērna piedzimšanu u.tml.), bet ir tuvāks atalgojumam par godprātīgi paveiktiem amata pienākumiem.

Lieta Nr. SKA-330/2022 (A420226119).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties