5. Aprīlis 2022 17:09
Jaunumi
Valstiskā līmenī tiks nodrošināta digitālo risinājumu īstenošana izmeklēšanas, tiesvedības un sodu izpildes procesos

Otrdien, 5. aprīlī, Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavotos tiesību aktu projektus, lai nodrošinātu koordinētu e-lietas darbību un uzraudzību, kā arī e-lietas datu efektīvu apriti. Minētie tiesību akti paredz noteikt E-lietas uzraudzības padomes funkcijas un tās darba organizāciju, izveidot starpinstitucionālu darba grupu efektīvai e-lietas procesu īstenošanai, kā arī datu apstrādes kārtību e-lietas platformā.

Valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavoto E-lietas uzraudzības padomes nolikumu, kurā noteiks E-lietas uzraudzības padomes funkcijas, lai nodrošinātu vienotas nacionāla līmeņa e-lietas attīstību un uzraudzītu vienotas nacionāla līmeņa e-lietas koncepcijas un vienotās e-lietas arhitektūras īstenošanu un aktualizēšanu un vienotu e-lietas kvalitatīvu ieviešanu un attīstību, atbilstoši e‑lietas ieviešanas rīcības plānam. Nolikumā tiks ietverts arī regulējums E-lietas uzraudzības padomes darba organizācijai, nosakot tās priekšsēdētāja pienākumus, sēdes norises un lēmumu pieņemšanas pamatjautājumus.

Tāpat arī Ministru kabinets atbalstīja TM rosinājumu izveidot starpinstitucionālu darba grupu vienotas nacionāla līmeņa e-lietas koncepcijas un vienotās e-lietas arhitektūras īstenošanai un attīstībai, kā arī e-lietas pārvaldības mehānisma darbībai. Valdības rīkojums paredz noteikt darba grupas pienākumus, lai nodrošinātu efektīvāku savstarpējo datu apmaiņu e-lietas platformā. Minētās starpinstitucionālās darba grupas darbs būs cieši saistīts ar E-lietas uzraudzības padomē pieņemtajiem lēmumiem.

Vienlaikus Ministru kabineta sēdē pieņēma Tieslietu ministrijas izstrādātos E-lietas platformas datu apstrādes noteikumus par datu apstrādes kārtību e-lietas platformā, nosakot datu apjomu, kas tiks apstrādāts e-lietas platformā, un veidu, kā persona var pieslēgties e-lietas portālam, noteikt datu glabāšanas ilgumu un arī e-lietas platformā ievadīto datu apstrādes noteikumus.

Tieslietu ministrija atgādina, ka e-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos paredz pakāpenisku pāreju uz elektronisku izmeklēšanas, tiesvedības  un nolēmumu izpildes procesu, vispirms, e-lietas ieviešanas pirmajā posmā, izveidojot vienotu elektronisku tiesvedības procesu un nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, nolēmumu izpildes iestādēm, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties