7. Aprīlis 2022 14:06
Jaunumi
Baltijas valstu tieslietu ministri Rīgā spriedīs par atbalstu Ukrainai

Piektdien, 8. aprīlī, pēc Ministru prezidenta biedra, tieslietu ministra Jāņa Bordāna ielūguma Rīgā ieradīsies Igaunijas tieslietu ministre Marisa Laure un Lietuvas tieslietu ministre Evelīna Dobrovoļska. Tikšanās laikā Baltijas valstu tieslietu ministri plāno apspriest Putina režīma militāro iebrukumu un trīs Baltijas valstu iespējas sniegt atbalstu Ukrainas valstij, kā arī PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un atgūšanas gaitu.

Jānis Bordāns norāda: “Putina režīms atkal apdraud neatkarīgu un suverēnu valstu demokrātiskās vērtībās. Līdz šim Krievija kā PSRS tiesību un saistību mantiniece vēl nav atlīdzinājusi Baltijas valstīm to okupācijas 50 gados nodarītos zaudējumus, bet tagad ir uzsākusi jaunu militāro agresiju un veic briesmīgus kara noziegumus Ukrainā”. Baltijas valstīm šobrīd jābūt jo īpaši saliedētām kā vēl nekad, un jāsniedz atbalsts karā cietušajai Ukrainai, glābjot pašu svarīgāko – cilvēku dzīvības, uzsver J. Bordāns.

Tikšanās laikā Baltijas valstu tieslietu ministri apspriedīs iespēju kopīgi apmeklēt Ukrainu un nodrošināt tai nepieciešamos atbalsta sniegšanas mehānismus. Katrs atbalsta veids šobrīd ir svarīgs, to apliecina arī šonedēļ Latvijas valdības pieņemtais lēmums novirzīt 100 000 eiro starptautiskajai krimināltiesai, lai nodrošinātu neatliekamu finansiālu atbalstu un veicinātu tās sākto izmeklēšanu par Putina režīma pastrādātajiem kara noziegumiem Ukrainas teritorijā.

Kā zināms, trīs Baltijas valstu tieslietu ministri 2015. gadā vienojās par PSRS okupācijas režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un atgūšanas nepieciešamību savās valstīs, tādējādi sakārtojot attiecības ar pagātni un veikt zinātniski pamatotus zaudējumu aprēķinus, ko radījis PSRS totalitārais komunistiskais okupācijas režīms. Zināt un runāt par vēsturiskajiem PSRS okupācijas nodarījumiem šobrīd ir īpaši svarīgi, ņemot vērā pašreizējo Putina režīma militāro iebrukumu neatkarīgā Ukrainā.

Tikšanās noslēgumā plānots Baltijas valstu tieslietu ministru preses brīfings par tikšanās laikā pārrunāto un plānotajām aktivitātēm atbalsta sniegšanai kara noziegumos cietušajai Ukrainai. Pēc tikšanās Tieslietu ministrijā Baltijas valstu tieslietu ministri plāno nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa un godināt Latvijas brīvības cīnītāja Gunāra Astras piemiņu pie viņam veltītā pieminekļa "Nebaidies!”.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties