11. Aprīlis 2022 12:53
Jaunumi
Valsts augstākie apbalvojumi – juristiem

Šodien, 11. aprīlī, iznākušajā oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” laidienā publicēti četri Ordeņu kapitula paziņojumi par 2022. gada 4. aprīlī notikušajā sēdē pieņemtajiem lēmumiem – piešķirt valsts augstākos apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu.

Augstākie valsts apbalvojumi piešķirti arī vairākiem juristiem. “Jurista Vārds” kopā ar Latvijas juristu saimi sveic cienījamos kolēģus! Lepojamies, ka apbalvotie ir arī aktīvi mūsu žurnāla autori.

Par Triju Zvaigžņu ordeņa komandieri iecelta (apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru): Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore, bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Dr.iur. Sanita Osipova.

Par Atzinības krusta komandieriem iecelti (apbalvoti ar Atzinības krusta III šķiru):

  • Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās, Ārlietu ministrijas Juridiskā departamenta direktora pienākumu izpildītāja Kristīne Līce;
  • Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Dr.iur. Juris Juriss.

Par Atzinības krusta virsnieku iecelts (apbalvots ar Atzinības krusta IV šķiru): zvērināts advokāts, Brīvības pieminekļa izgaismošanas fonda valdes loceklis Sandis Bērtaitis.

Triju Zvaigžņu ordenis nodibināts 1924. gadā par piemiņu Latvijas valsts tapšanai un atjaunots 1994. gadā. Tā devīze ir Per aspera ad astra  (“Caur ērkšķiem uz zvaigznēm”).

Saskaņā ar likumu ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvo par sevišķiem nopelniem Tēvijas labā. Nopelni Tēvijas labā, par kuriem Triju Zvaigžņu ordeni piešķir, var izpausties valsts, pašvaldības, sabiedriskajā, kultūras, izglītības, zinātnes, sporta vai saimnieciskajā darbā. Par nopelniem uzskatāms gan atsevišķs izcils darbs, gan ilgstoša, priekšzīmīga un panākumiem bagāta darbība, gan īpaši nopelni Latvijas neatkarības atjaunošanas periodā vai valsts tālākas nostiprināšanas laikā.

Savukārt Atzinības krusta devīze ir Pour les honnêtes gens (“Godaprāta ļaudīm”). Tas dibināts 1710. gadā Liepājā, Latvijas Republikā nodibināts 1938. gadā par piemiņu Kurzemes un Zemgales hercogistes slavas laikiem un atjaunots ar Valsts apbalvojumu likumu 2004. gadā.

Ar Atzinības krustu apbalvo par izcilu Tēvijas mīlestību un par sevišķiem nopelniem valsts, sabiedriskajā, kultūras, zinātnes, sporta un izglītības darbā. Par nopelniem uzskatāma uzticīga un uzcītīga kalpošana valsts vai pašvaldības dienestā, priekšzīmīga un godīga darba izpilde, ikviena sabiedriska kalpošana, tautas gara, pašdarbības un saimniecisko spēku attīstīšana.

Viss Ordeņa kapitula 4. aprīļa sēdē apbalvoto saraksts pieejams oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis":

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties