20. Aprīlis 2022 12:04
Jaunumi
Tiesās vīrieti par publisku aicinājumu vērsties pret Latvijas neatkarību

Marta beigās Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu kāda vīrieša apsūdzībā par to, ka viņš publiski aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu un valsts iekārtu Latvijas Republikas Satversmē neparedzētā veidā.

Saskaņā ar lēmumu par krimināllietas nodošanu tiesai apsūdzētais vīrietis 2020. gada martā attālināti piedalījās kādas radio programmas informatīvi analītiskos raidījumos krievu valodā, kas tika translēti tiešraidē. Raidījumos apsūdzētais cita starpā attīstīja diskusiju, slavinot Krievijas prezidenta Vladimira Putina īstenoto politiku, sakot: "[..] Es atbalstu šo okupācijas teoriju un saku jā, okupācija bija, un uzstājīgi lūdzu Vladimiru Vladimiroviču Putinu okupēt vēlreiz. Un okupējiet mūs vēlreiz, jo mums jāglābj atlikušie Latvijas iedzīvotāji, krievi izdzīvos."

Apsūdzētais vīrietis, tieši un aktīvi iesaistoties diskusijās, apzināti un publiski pauda savus izteikumus radio klausītājiem, vairākkārtīgi aicināja īstenot atkārtotu Latvijas okupāciju no Krievijas puses, aicināja vērsties pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu un valsts iekārtu, tādējādi pārkāpjot Satversmē noteikto.

Prokurors apsūdzēto vīrieti pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 81. panta, par ko sankcija paredz sodu - brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu un probācijas uzraudzību uz laiku līdz trīs gadiem.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties