22. Aprīlis 2022 15:04
Jaunumi
ASV vēstniecības rīkotā pasākumā diskutē par tiesneša lomu demokrātiskā sabiedrībā

Šodien, 22. aprīlī, viesnīcas Radisson Blu konferenču zālē notiek diskusijas par tiesneša lomu demokrātiskā sabiedrībā, tiesu neatkarību, kā tiesneši var paredzēt un risināt jautājumus pirms tiesas sēdēm, lai racionalizētu tiesvedību. Tiek diskutēts arī par pierādījumu izmantošanu tiesā un tiesnešu profesionālās izaugsmes iespējām.

Darba kārtībā ietvertas interaktīvas, uz praksi orientētas diskusijas ar praktiskiem ieteikumiem, kas noderīgi tiesnešu darbā. Pasākums pulcē tiesnešus no Latvijas un ASV, lai dalītos profesionālajā pieredzē un apmainītos labās prakses piemēriem. 

Tiesneši apaļā galda diskusijās vērtē un analizē tiesu neatkarības jautājumu. Tiesnešu biedrības prezidente Adrija Kasakovska uzsver, ka nav pieļaujama situācija tiesneša nolēmuma apspriešanā un analizēšanā pirms tā stāšanās spēkā.

Adrija Kasakovska, Tiesnešu biedrības prezidente: “Tiesnesim, veicot savas funkcijas, jābūt brīvam no jebkādas ārējas ietekmes un neatkarīgam attiecībās ar sabiedrību, izpildvaru un likumdevēju varu. Saglabāt šo neatkarību nav vienkārši. Piemēram, tā saucamajās skaļajās lietās, mediji, publicējot informāciju par kādu lietu, var radīt sabiedrībā nepareizu priekšstatu par to, ka ir noticis noziedzīgs nodarījums un ka ir pierādījumi, kas apstiprina kādas personas vainu. Ja tiek pieņemts spriedums, kas neapmierina sabiedrību un kas apstrīd iepriekš radīto priekšstatu, ir neizpratne – noziegums ir, vainīgo nav. Tāpēc tiesnesim ir jāprot ar pieejamiem instrumentiem, ar profesionalitāti paust savu pozīciju un pamatot nolēmumu. Nekādā gadījumā nedrīkstētu būt situācijas, ka mediju pārstāvji vai kāda amatpersona norāda, ka tiesnesis lietas spriešanā pieļāvis kādas kļūdas. Tikai tad, kad lieta ir izgājusi visas trīs tiesu instances un spriedums ir stājies spēkā, mēs varam to vērtēt.”

Pasākuma dalībnieki spriež, kā veidojas tiesu sistēmas pamats demokrātiskā sabiedrībā no tiesneša skata punkta, paneļdiskusijā eksperti pārrunā jautājumus par noziedzīgi iegūtu mantu un problēmjautājumus sarežģītu krimimāllietu iztiesāšanā.   

Pasākumu organizē ASV vēstniecība un tajās piedalās Augstākās tiesas tiesneses Veronika Krūmiņa un Irīna Jansone, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, Rīgas apgabaltiesas tiesnese Ieva Kulagina, ASV Tieslietu departamenta pārstāve Ameet Kabrawala, Tiesnešu biedrības prezidente Adrija Kasakovska, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas tiesnese Edīte Turkopule, ASV Ņujorkas apgabaltiesas tiesnesis Kijo Matsumoto. Diskusijā par savstarpējās sapratnes veicināšanu starp sabiedrību, medijiem un tiesām viedokļus pauž Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja palīgs sabiedrisko attiecību jautājumos Raimonds Ločmelis un Ņujorkas apgabaltiesas tiesnesis Kijo Matsumoto.

Diskusiju moderatori  ir Valsts prezidenta padomnieks tiesību politikas jautājumos Dr. iur. Jānis Pleps, ASV Tieslietu departamenta pārstāve Ameet Kabrawala un advokātu biroja Cobalt vadošais partneris Lauris Liepa.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties