22. Aprīlis 2022 17:22
Jaunumi
"Latvijas Vēstneša" darbinieki – Satversmes vēstneši trīs skolās

Kas ir Satversme? Ko par Latvijas pamatlikumu der zināt ikvienam jaunajam pilsonim? Trīs oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" darbinieces, tajā skaitā divas "Jurista Vārda" redaktores, iesaistījušās izglītojošā kampaņā un kā Satversmes vēstneši apmeklējuši mācību iestādes.

Satversmes 100. jubilejas gadā, apvienojot dažādu institūciju spēkus un iniciatīvu, ar kopīgo vadmotīvu "Atver Satversmi!" notiek dažādas tematiskās aktivitātes. Kopīgais mērķis – aicināt iepazīt un izprast mūsu valsts konstitūciju un tajā nostiprinātos demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatus. Latvija ir demokrātiska, tiesiska un sociāli atbildīga valsts.

Tam veltīta arī izglītojošā kampaņa "Es, Tu un Satversme", kas aizsākās 2022. gada pavasarī. Izglītojošās kampaņas ietvaros Satversmes vēstneši darbojas pēc brīvprātības principa, daloties savā profesionālajā jurista pieredzē un sniedzot ieguldījumu izglītojot jauniešus, kuri veido nākamo Latvijas paaudzi un sabiedrību.

Kampaņā kā Satversmes vēstneši piedalās pārstāvji no dažādām institūcijām, arī trīs oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" darbinieces, kuras apmeklēja trīs mācību iestādes – Rīgā, Jelgavā un Pļaviņu novadā.

"Latvijas Vēstneša" Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste: "Rīgas Hanzas vidusskolā skolēniem stāstīju par to, kā laika gaitā ir mainījusies Satversme, tai skaitā tās 90. panta "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības" izpratne. Cik pašsaprotami šķiet, ka šodien mums visi aktuālie likumi ir rokasstiepiena attālumā (datorā vai telefonā), bet vēl pirms 15 gadiem piekļuve likumiem bija jāiegādājas vai tos bija jālasa bibliotēkā."

Žurnāla "Jurista Vārds" galvenā redaktore Dina Gailīte: "Nevarēju iedomāties, ka uzstāšanās dzimtajā skolā – Pļaviņu novada ģimnāzijā – 30 gadus pēc absolvēšanas var sagādāt tik lielu satraukumu. Centos ieinteresēt vidusskolēnus par mūsu simtgadīgo Satversmi. Nezinu, vai tas izdevās, bet ceru. Pļaviņu skolēni bija arī ļoti zinoši, uz daudziem jautājumiem jau zināja atbildes. Tāpēc jāsaka liels paldies skolotājiem par valsts pamatu un demokrātijas principu skaidrošanu jaunajiem Latvijas pilsoņiem."

Žurnāla "Jurista Vārds" tieslietu redaktore Viktorija Soņeca: "Paldies Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolai par sirsnīgo uzņemšanu kampaņas “Es, Tu un Satversme” ietvaros. Ar skolēniem dalījos zināšanās par Satversmi, tās nozīmi, tajā ietvertām vērtībām. Vērsu uzmanību uz pamattiesībām, vispārējiem tiesību principiem un to, kā tehnoloģijas ietekmē, piemēram, vārda brīvību un to, kā mākslīgais intelekts var ietekmēt cilvēka izvēles vai preferences."

Izglītojošās kampaņas ietvaros Satversmes vēstneši – Latvijas juristi – 2022. gada pavasarī apmeklē Latvijas izglītības iestādes, lai skolēnus iepazīstinātu ar valsts pamatlikumu, tā vērtībām un nozīmi mūsu ikdienā. Tā ir iespēja skolēniem iegūt papildu zināšanas par Satversmi, savukārt Satversmes vēstnešiem ar savu vēstījumu aicināt stiprināt Satversmē noteiktās vērtības. 

Kampaņas rīkotāji – Tieslietu ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija – iepriekš uzsvēra: laikā, kad Krievija ir iebrukusi neatkarīgā Ukrainā, ir īpaši svarīgi īstenot izglītojošo kampaņu par Satversmes vērtībām jauniešu vidū. Tas ir ieguldījums viņu izpratnes veicināšanā par demokrātisku sabiedrību un tiesisku valsti.

Ieskaties: satversme100.lv. Tēmturi sociālajos medijos: #atverSatversmi un #Satversme100. Atver Satversmi un piedalies! Sargām savu valsti.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties