27. Aprīlis 2022 15:39
Jaunumi
Māris Dembovskis: „Naida noziegumu atklāšanai un novēršanai ir jābūt vienai no prioritātēm!”

Lai padziļinātu izpratni par antisemītisma, diskriminācijas un naida noziegumiem, kā arī problēmu jautājumiem, ko tie šobrīd rada tiesu sistēmas iestādēm visā Eiropā, Rīgas Ziemeļu prokuratūras prokurors Māris Dembovskis 2022. gada 21. un 22. aprīlī piedalījās Eiropas Juridiskās tālākizglītības tīkla (EJTN) organizētajās apmācībās „Antisemītisms un naida noziegumi” (Antisemitism and Hate Crimes), kas norisinājās Polijas pilsētā Krakovā. Seminārā piedalījās kopumā 36 dalībnieki no 15 Eiropas Savienības valstīm.

Semināra uzdevumi bija veicināt izpratni par antisemītisma parādībām un to izcelsmi, veidot lielāku izpratni par objektivitātes trūkumu un diskriminācijas motīviem naida noziegumu izmeklēšanā un analizēt tiesu sistēmas iestāžu lomu naida noziegumos cietušo personu tiesību aizsardzībā.

Semināra pirmajā dienā dalībnieki apmeklēja Aušvicas koncentrācijas nometni – vienu no vairāk nekā 40 nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnēm, kas atradās visās nacistiskās Vācijas Otrā pasaules kara laikā okupētajās teritorijās. Aušvicas koncentrācijas nometne bija vieta, kurā apzinātā un organizētā veidā tika nogalināti vairāk nekā 1,1 miljons cilvēku – visvairāk starp visām nacistiskās Vācijas koncentrācijas nometnēm. Lielākā daļa nogalināto bija ebreji. Nacistiskajā Vācijā bija ļoti augsts antisemītisma līmenis jeb diskriminējoša attieksme un aizspriedumi pret ebrejiem kā etnisku grupu, kas laika gaitā pakāpeniski noveda līdz ebreju masveida iznīcināšanai jeb genocīdam.

Aušvicas koncentrācijas nometnes Vecajā teātrī Aušvicas memoriālā muzeja pārstāvis Pāvels Savickis dalībniekiem sniedza lekciju par antisemītisma rašanās un attīstības īpatnībām, riskiem, kas varētu veicināt antisemītisma attīstību mūsdienās un kā jau pie pirmajām izpausmēm pamanīt tā pazīmes.

Apmācību otrajā dienā Polijas nacionālajā prokuroru skolā Krakovā naida noziegumu eksperti un tiesneši vadīja lekcijas par naida noziegumu izpausmēm mūsdienās, vadlīnijām efektīvai šāda veida noziegumu izmeklēšanai un iztiesāšanai, kā arī preventīviem pasākumiem ar mērķi pamanīt un novērst naida noziegumu izpausmes.

Kā norāda prokurors M. Dembovskis, apmācību laikā tika gūtas vērtīgas zināšanas naida noziegumu motīvu analizēšanā un par to pierādīšanas īpatnībām pirmstiesas kriminālprocesā un tiesā.

„Naida noziegumi ir ar ļoti augstu bīstamības pakāpi, to novēršanai un atklāšanai ir jābūt vienai no prioritātēm jebkuras Eiropas Savienības dalībvalsts krimināltiesību nozarē,” prokurors dalās ar semināra dalībnieku kopēju secinājumu.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties