3. Maijs 2022 10:43
Jaunumi
Satversmes tiesā 6. maijā notiks Satversmes simtgadei veltītās pastmarkas atklāšana un pirmās dienas zīmogošana

Atzīmējot Latvijas Republikas Satversmes simtgadi, Latvijas Pasts sadarbībā ar Satversmes tiesu izdod īpašu pastmarku “Satversmei 100”, kas simboliski attēlo Satversmes stipro un stabilo vērtību ikviena valsts iedzīvotāja dzīvē. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2022. gada 6. maijā Satversmes tiesā Jura Alunāna ielā 1, no plkst. 10.00 līdz 15.00.

2022. gadā aprit simts gadu kopš Satversmes pieņemšanas un spēka stāšanās. Satversmē ietvertās normas un vērtības attiecas uz ikvienu Latvijas valsts darbības jomu un iedzīvotāju. Lai vēstītu par Satversmē ietvertajām vērtībām, radīta īpaša pastmarka. Uz jaunās pastmarkas simboliski attēlota Satversmes stiprā un stabilā vērtība ikviena valsts iedzīvotāja ikdienas dzīvē, un atspoguļota ideja, ka Satversme ir likums ar augstāko juridisko spēku. Pastmarkas autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja.

Pastmarkas nominālvērtība ir 1,20 eiro un tā atbilst vēstuļu korespondences apmaksai līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Pastmarkas tirāža ir 50 000 eksemplāru.

Līdz ar pastmarku izdota arī speciāla aploksne 800 eksemplāru tirāžā. Aploksnes vizuālajā noformējumā izmantots Satversmes simtgades logo, kurš aicina atvērt Satversmi un izzināt konstitūcijas regulējumu, tajā ietvertās vērtības un tās nozīmi mūsdienās, kā arī izstrādāšanas vēsturi. Satversmes simtgades logo autore ir māksliniece Dita Pence. Aploksnes fonā redzams arī kvadrātkods, ar kura palīdzību var apskatīt Satversmes simtgadei veltītu mājaslapu www.satversme100.lv/. Mājaslapā vienkopus pieejama informācija par Satversmi un tās simtgadei veltītiem notikumiem.

Satversmi 1922. gada 15. februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā 1922. gada 7. novembrī. Satversme ir viena no vecākajām spēkā esošajām konstitūcijām Eiropā, un tā ir ne vien sava laika konstitucionālās domas paraugs, bet arī modernas demokrātiskas tiesiskas valsts pamats, kas efektīvi piemērojams mainīgos dzīves apstākļos. Tādējādi Satversme ir unikāls piemērs konstitucionālo tiesību jomā, ar kuru Latvijas valsts var lepoties Eiropas un pasaules kontekstā.

Jauno pastmarku un aploksni Latvijas Republikas Satversmei 100 iespējams aplūkot šeit.

Jauno pastmarku un aploksni sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā.

Informācija par Satversmei 100 pieejama šeit.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties