3. Maijs 2022 15:50
Jaunumi
Centralizēti procesi un vienoti IT risinājumi – valsts pārvaldes resursu vadības nākotne

Otrdien, 3. maijā, Ministru kabinets atbalstīja Valsts kancelejas un Valsts kases ieceri sekmēt pāreju uz centralizētu, vienotu un uz rezultātu virzītu grāmatvedības un cilvēkresursu vadības risinājumu valsts pārvaldē.

Lai arī pēdējos gados valsts pārvaldē ir uzsākta virzība uz atbalsta funkciju centralizāciju, vēl joprojām lielākajā daļā iestāžu grāmatvedības un cilvēkresursu vadību veic atšķirīgi. Decentralizētā prakse rada funkciju dublēšanos un valsts līdzekļu neefektīvu izlietošanu. Lai arī dažu resoru jeb nozaru ministriju un to padotības iestāžu ietvaros ir uzsākta atsevišķu funkciju centralizācija, atšķirīgie standarti un digitālās attīstības līmenis būtiski kavē valsts pārvaldes resursu vadību pēc vienotiem principiem.

Valsts kancelejas veiktais izvērtējums rāda, ka tikai 12 valsts pārvaldes iestāžu grāmatvedības uzskaites procesi tiek veikti centralizēti ar Valsts kases atbalstu. Latvija joprojām ir vienīgā Baltijas valsts, kurā grāmatvedības uzskaite publiskajā pārvaldē tiek organizēta decentralizēti.

Atbilstoši Valsts kancelejas informatīvajam ziņojumam turpmākie soļi, kas paātrinās vienotas prakses ieviešanu, ir atbalsta procesu standartizācija un centralizācija, vienota IT rīka izveide un Vienotā pakalpojumu centra darbības plānošana. Jāatzīmē, ka grāmatvedības un personāla lietvedības centralizācija ir noteikta gan Eiropas Savienības, gan Latvijas politikas plānošanas dokumentos. Sekmīgu un savlaicīgu pārmaiņu rezultātā valsts pārvaldes pakalpojumu kvalitāte pieaugs un tiks nodrošināta uz rezultātu virzīta valsts budžeta līdzekļu vadība, tādējādi veidojot arī izmaksu samazinājumu.

Vairāk informācijas par Vienoto pakalpojumu centru Ministru kabineta mājaslapā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties