6. Maijs 2022 13:37
Jaunumi
Eiropas krimināladvokātu asociācijas pavasara konferencē piedalās arī ģenerālprokuratūras prokurore

22.–23. aprīlī Rīgā norisinājās Eiropas krimināladvokātu asociācijas (European Criminal Bar Association, ECBA) organizētā ikgadējā pavasara konference. Konference tika organizēta sadarbībā ar Latvijas Zvērinātu advokātu padomi.

Konferenci atklāja Ukrainas Krimināllietu advokātu kolēģijas viceprezidents Valentīns Gvozdijs ar prezentāciju par tiesiskumu Ukrainā karastāvokļa laikā un kriminālprocesu pārskatu, kam sekoja Latvijas Republikas Augstākās tiesas priekšsēdētāja Aigara Strupiša uzruna. Ar konferences ievadrunām uzstājās arī Latvijas Republikas Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aldis Laviņš un Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs.

Pasākuma programmu veidoja trīs paneļi:

  • Mantas konfiskācija un arests kriminālprocesā;
  • Eiropas prokuratūras (European Public Prosecutor’s Office, EPPO) aktivitātes;
  • Advokāts – klienta privilēģija.

Katrā no paneļiem nozares profesionāļi prezentēja savu redzējumu par kādu paneļa ietvaros apskatāmu tēmu. Ar prezentāciju “Nelegālo īpašumu (noziedzīgi iegūtu līdzekļu) konfiskācija kriminālprocesā” (Confiscation of illegal assets (proceeds of crime) in criminal proceedings) konferences pirmā paneļa ietvaros uzstājās Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas prokurore Kristīna Grunte.

Prezentācijā prokurore iepazīstināja paneļa dalībniekus ar Latvijas tiesisko regulējumu jautājumos par mantas atzīšanu par noziedzīgi iegūtu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskāciju, apskatīja atsevišķus Eiropas Savienības normatīvos aktus un sniedza ieskatu Latvijas Republikas Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā saistībā ar konkrēto tēmu, kā arī demonstrēja statistikas datus.

Plaša prokurores prezentācijas daļa bija veltīta galvenajām problēmām un izaicinājumiem, ar kurām sastopas Latvijas tiesībsargājošās iestādes, izmeklējot lietas, kas saistītas ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Tāpat tika apskatīts un analizēts konkrēts gadījums – 2019. gadā Valsts drošības dienests sāka kriminālprocesu par Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes, Eiropas Savienības un citu starptautisko organizāciju noteikto sankciju pārkāpšanu Latvijā. Vēlāk tika noteikta papildu kvalifikācija par naudas izkrāpšanu. Liela nozīme šādu noziegumu atklāšanā ir noregulētai un ciešai nacionāla un starptautiska līmeņa sadarbībai, tādēļ prokurore savā prezentācijā pieskārās arī jautājumam par starptautisko sadarbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem un organizācijām, kas nodarbojas ar starptautiskās sadarbības koordinēšanu, izmeklējot  šādā veida krimināllietas.

Kopā ar prokurori Kristīnu Grunti šajā panelī savas prezentācijas demonstrēja arī tiesībsargājošo institūciju kolēģi no Lietuvas un Šveices.  

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties