12. Maijs 2022 13:18
Jaunumi
Saeima aptur Latvijas un Krievijas divpusējā līguma darbību attiecībā uz memoriālajām būvēm un pieminekļiem

Saeima ceturtdien, 12. maijā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamu atzīto likumprojektu, kas paredz apturēt Latvijas un Krievijas divpusējā līguma darbību attiecībā uz memoriālajām būvēm un pieminekļiem.

Likumprojekts aptur Krievijas Federācijas valdības un Latvijas Republikas valdības vienošanās par Latvijas Republikas teritorijā dzīvojošo Krievijas Federācijas militāro pensionāru un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību protokola 13. panta darbību.

“Krievija mērķtiecīgi nostiprina šodienas Krievijas Federācijas asociācijas ar Padomju Savienību - gan amatpersonu retorika, gan informatīvā telpā ir pilna ar mēģinājumiem attaisnot Krievijas armijas darbības Ukrainā ar nepieciešamību izskaust fašismu un novērst genocīdu, savu tā saucamo “speciālo militāro operāciju” pielīdzināt padomju armijai,” iepriekš pauda par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols.

“Padomju armijas tēls un simbolika šobrīd nu jau tieši un nepārprotami ir sasaistīta ar Krievijas agresiju un tās bruņoto spēku pastrādātajiem noziegumiem Ukrainā. Ģeopolitisko apstākļu un starptautiskās prakses maiņa nozīmē, ka Latvijai nevar būt un nebūs pienākums saglabāt tādas būves kā padomju okupācijas pieminekļus,” sacīja Ārlietu komisijas priekšsēdētājs.

R. Kols norādīja, ka attiecībā uz apbedījumiem un kapavietām Latvija turpinās pildīt savas starptautiskās saistības.

Starptautiskajai kopienai, tostarp Latvijai, ir tiesības veikt pretpasākumus, lai motivētu Krievijas Federāciju pārtraukt veiktos starptautisko tiesību pārkāpumus un pilnībā atlīdzināt par izdarītajiem pārkāpumiem, minēts atbildīgās komisijas sagatavotā likumprojekta anotācijā.

Līguma panta darbība tiek apturēta no šā gada 16. maija līdz brīdim, kad Krievijas Federācija izbeidz starptautisko tiesību pārkāpumus attiecībā uz Ukrainu, tajā skaitā izved savus bruņotos spēkus no Ukrainas teritorijas un pilnībā atjauno Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti atbilstoši starptautisko tiesību prasībām un pilnībā atlīdzina Ukrainai par izdarītājiem starptautisko tiesību pārkāpumiem.

Likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties