16. Maijs 2022 20:23
Jaunumi
Valsts prezidents: Mums ir jāaizsargā ne tikai mūsu valsts, bet arī mūsu demokrātiskā valsts iekārta, lai uzbrukumi no ārpuses un demokrātijas likvidācija no ārpuses nebūtu iespējama
Ilmārs Znotiņš, VPK

Šodien Rīgas pilī notika tematiskā eseju krājuma-grāmatžurnāla “Latvijas Republikas Satversmei – 100” autoru diskusija “Satversmes lasīšana pēc 24. februāra”. Eseju krājumā-grāmatžurnālā ir apkopota vairāk nekā 50 Latvijas tiesībnieku analīze par Satversmes būtiskākajiem jēdzieniem, tostarp līdzdarbojās arī Valsts prezidents Egils Levits.

Diskusijas atklāšanā Valsts prezidents Egils Levits teica: “Mēs pirmo reizi tādā apjomā svinam mūsu Satversmi, jo tā ir ne tikai mūsu valsts juridiskais pamats, bet daudzējādā ziņā arī ļoti interesanta un unikāla. [..] Atzīmējot Satversmes simtgadi, mēs visi kopā esam Satversmes interpretētāju sabiedrība. Šis izdevums dod lielu pienesumu izpratnē par Satversmi un līdz ar to mūsu tiesiskās sistēmas nostiprināšanā.”

Kā norādīja Valsts prezidents, tad Latvijas Republikas Satversmes priekšrocība ir tās lakoniskums, kas reizē piedāvā lielāku interpretācijas tvērumu. Tāpat Satversmē ir iekļauts pašaizsargājošās demokrātijas princips, kas šī brīža situācijā ir ļoti būtisks un aizsargā valsti no ārējiem riska avotiem. “Mums ir jāaizsargā ne tikai mūsu valsts, bet arī mūsu demokrātiskā valsts iekārta, lai šāda veida uzbrukumi no ārpuses un demokrātijas likvidācija no ārpuses nebūtu iespējama. Šī ir pašaizsargājošās demokrātijas ārējā dimensija, kas prasa ieguldīt ievērojamus resursus valsts aizsardzībā visādos veidos,” norādīja E. Levits.

Valsts prezidents atzīmēja, ka “daži konstitucionālie virzieni mums ir attīstītāki nekā citās Eiropas valstīs”, minot kā piemēru pašaizsargājošās demokrātijas iekšējo dimensiju un sociālās tiesības, kas sniedz būtisku pienesumu Eiropas tiesību telpā.

Ar visu Valsts prezidenta runu varat iepazīties pielikumā vai Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties