18. Maijs 2022 15:12
Jaunumi
Rīgas pilī tiesneša zvērestu Valsts prezidentam dod rajona (pilsētas) tiesu tiesneses
Ilmārs Znotiņš, VPK

18. maijā svinīgā ceremonijā Rīgas pilī tiesneša zvērestu Valsts prezidentam Egilam Levitam deva rajona (pilsētas) tiesu tiesneses Renāte Vernuša, Lienīte Meldriņa un Evita Kaužēna.

Uzrunājot jaunās tiesneses, Valsts prezidents Egils Levits sacīja:

“Šodien jūs devāt tiesneša zvērestu, un tajā faktiski ir pateikts viss, kas tiesnesim ir jāzina. Tāpat kā Latvijas Satversme arī šis zvērests ir ļoti lakoniski formulēts kā teksts, bet tas ir ļoti dziļš un satur to, kas tiesnesim ir jādara.

Jūs teicāt vārdus, ka būsiet uzticīgas Latvijas Republikai. Uzticība ir īpaša attiecību forma (uzticības zvērests vēsturiski cēlies pirmajos gadsimtos pēc Kristus kā Ģermāņu tiesību elements, kas iekļauts mūsdienu tiesībās), un šīs attiecības ir mūža garumā, jo zvērestu nav iespējams lauzt. Šī uzticība Latvijas Republikai sasaista jūs ar Latvijas valsti, tādēļ jūs 24 stundas diennaktī esat Latvijas valsts rīcībā, jūs reprezentējat Latviju, un Latvijas valsts var uz jums paļauties vienalga kādā situācijā. Arī vēsturiski tas tā vienmēr ir bijis; mums ir traģiska pieredze, kad, 1940. gadā okupējot Latviju, tiesneši bija pirmie, kurus okupanti represēja, jo tiesnesis ir sasaistīts ar attiecīgo valsti, valsts iekārtu.

Jūs zvērējāt ievērot un piemērot Latvijas Republikas Satversmi un likumus. Tas ir saistīts ar zvērestu būt uzticīgiem Latvijas valstij, jo valsts darbojas pamatā caur likumiem, tiesībām. Līdz ar to Latvijas valsts bez jums nevar darboties, eksistēt, un jūsu pienākums ir padarīt Latviju darbotiesspējīgu. Jūs esat tās, kuras beigu beigās nosaka, vai likums darbojas vai nedarbojas, un jums, protams, jāpanāk, ka likums darbojas.

Jums visām trim ir laba pieredze, lai stātos tiesneša amatā. Esmu drošs, ka jūs šo ļoti augsto un komplicēto uzdevumu pildīsiet godam un Latvijas pilsoņiem nodrošināsiet tiesiskumu un taisnīgumu tad, kad pilsoņi pie jums vērsīsies.

Paldies jums par šo izvēli! Tas ir ļoti nopietns solis. Visa Latvija un valsts aparāts uz jums paļaujas.”

Svinīgajā zvēresta došanas pasākumā tiesneses sveica arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties