18. Maijs 2022 16:58
Jaunumi
Saskatot nevainīguma prezumpcijas pārkāpumu saistībā ar nodokļu maksātājam piemērotu soda naudu divkāršā apmērā par iespējamu atkārtotu nodokļu pārkāpumu, Senāts vēršas Satversmes tiesā

Senāta Administratīvo lietu departaments 17. maijā lietā par Valsts ieņēmumu dienesta lēmumu noteikt pieteicējai soda naudu divkāršā apmērā saistībā ar iespējamu atkārtotu nodokļu pārkāpumu, apturēja tiesvedību un vērsās ar pieteikumu Satversmes tiesā.

Izskatāmajā lietā Valsts ieņēmumu dienests pieteicējai saistībā ar tās deklarētajiem darījumiem aprēķinājis soda naudu divkāršā apmērā, ņemot vērā to, ka pieteicējai iepriekšējā auditā ir konstatēti nodokļu pārkāpumi.

Izskatot abu pušu kasācijas sūdzības, Senātam radās šaubas par likuma „Par nodokļiem un nodevām” 32.4 panta otrās daļas 2. punkta, ciktāl tas paredz, ka nodokļu pārkāpums tiek uzskatīts par atkārtotu arī tad, ja lēmums par nodokļu revīzijas (audita) rezultātiem, ar kuru nodokļu maksātājs saukts pie šā likuma 32. pantā noteiktās atbildības par iepriekšējo nodokļu pārkāpumu, ir pārsūdzēts tiesā, atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 92. panta otrajam teikumam. Senātam ir šaubas, jo apstrīdētā norma pieļauj par nodokļu pārkāpumu atzīt arī tās darbības, par kurām pastāv strīds, kurš tiek risināts administratīvajā tiesā. Proti, likuma „Par nodokļiem un nodevām” 32.4 panta otrās daļas 2. punkts satur pieņēmumu, ka persona ir izdarījusi iepriekšējo nodokļu pārkāpumu pat tad, ja par to norit tiesvedība.

Senāta ieskatā, Valsts ieņēmumu dienesta lēmums par nodokļu pārkāpuma atkārtotību skaidri norāda uz iestādes pārliecību, ka pieteicēja ir pieļāvusi arī iepriekšējo nodokļu pārkāpumu.

Senāts uzskata, ka no Satversmes 92. panta otrajā teikumā ietvertās nevainīguma prezumpcijas izriet, ka, pirms tiesvedība nav noslēgusies ar spēkā stājušos spriedumu, neviens nevar apgalvot vai vismaz radīt tādu iespaidu, ka persona ir vainīga nodokļu pārkāpumā, par kuru vēl noris tiesvedība. Pieteicējai ir jābūt nodrošinātai iespējai atspēkot apstrīdētajā normā ietverto pieņēmumu, vēršoties administratīvajā tiesā.

Senāta ieskatā, divkāršas soda naudas piemērošanas pamatā nevar būt pieņēmums, ka tiesvedība administratīvajā lietā noslēgsies ar spriedumu, kas apstiprinās Valsts ieņēmumu dienesta konstatētos nodokļu pārkāpumus. Nodokļu pārkāpumi ir jākonstatē atbilstoši likumam, kas attiecīgajā gadījumā nozīmē to, ka personai ir tiesības vērsties tiesā, lai atspēkotu iestādes pieņemto lēmumu par nodokļu pārkāpumu pieļaušanu.

Senāts turpinās lietas izskatīšanu pēc Satversmes tiesas sprieduma spēkā stāšanās.

Lieta Nr. SKA-25/2022 (A420463113).

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties