4. Jūlijs 2022 15:15
Jaunumi
Sarunas un diskusijas par tiesiskumu sarunu festivālā “Lampa”

1. un 2. jūlijā Cēsīs sarunu festivālā Lampa tiesu vara diskutēja par tiesiskumu, kas pienākas katram. 

Latvijas Tiesnešu biedrības rīkotā diskusijā “Kuram strīdos rūp bērns?” dalībnieki meklēja atbildes, kā ģimenes strīdos neaizmirst un nepazaudēt bērna intereses un kā pasargāt, lai bērns netiktu izmantots kā līdzeklis savstarpējo attiecību kārtošanā. Diskusijā piedalījās centra drošai bērnībai “Dardedze” valdes locekle Laila Balode, Administratīvās rajona tiesas tiesnese, Liepājas tiesu nama priekšsēdētāja Kristīne Brokāne, Rīgas apgabaltiesas Civillietu kolēģijas tiesnese Ilze Celmiņa, juridiskā psiholoģe un tiesu psiholoģijas eksperte Dace Landmane, zvērināta advokāte Dana Rone, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes loceklis Andris Spore, Senāta Administratīvo lietu departamenta zinātniski analītiskā padomniece Kristīne Zemīte.

Rīgas apgabaltiesas rīkotajā paneļdiskusijā “Tiesneša sirdsapziņa, prāts  un mugurkauls” dalībnieki analizēja, kas jāmaina savstarpējā un publiskajā komunikācijā starp likumdevēja, izpildu un tiesu varām, kāda ir tiesnešu pašpārvaldes institūciju loma tiesu varas neatkarības stiprināšanā un sabiedrības uzticēšanās tiesu sistēmai veicināšanā. Sarunu temats bija arī par sabiedrības gaidām pēc taisnīgas tiesas: tiesneša profesionalitāte un atbildība, augsti ētikas standarti – vai Latvijā tos jau esam spējuši sasniegt? Objektivitāte, vienlīdzība un procesa atklātība: kā tiesai izdodas pārliecināt sabiedrību par savu neatkarību un lēmumu taisnīgumu. Sarunu moderatore bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Tiesību teorijas un vēstures katedras profesore Sanita Osipova un diskusijā piedalījās Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja Daiga Vilsone, Rīgas apgabaltiesas tiesnese Madara Ābele, Zemgales apgabaltiesas priekšsēdētājs Juris Siliņš, Latvijas Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs, Ģenerālprokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss. 

Sarunu festivāla laikā klātesošajiem bija iespēja piedalīties vēl nebijušā pasākumā – atklātā tiesas prāvā. Zaķu ģimenes pārim bija nozagti burkāni un tiesa meklēja vainīgo. Nopratināts tika Ezis un Lapsa, uz kuriem krita aizdomu ēna. Kaut arī tiesas prāva vairāk bija domāta mazākajiem Lampas apmeklētājiem, tomēr to ar interesi vēroja arī pieaugušie. Tiesas prāvas izspēles mērķis bija bērniem sarežģītos tiesību jautājumus izskaidrot spēles veidā. To rīkoja Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība un lomās iejutās Zemgales apgabaltiesas tiesnese Dace Skrauple, Zvērināts advokāts Dāvis Volksons, Augstākās tiesas tiesnese Jautrīte Briede, Augstākās tiesas tiesnese Lauma Paegļkalna, Zvērināta advokāte Ieva Betkere, Ģenerālprokuratūras Darbības kontroles un starptautiskās sadarbības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurors Mārcis Viļums, Nodokļu un muitas lietu prokuratūras prokurors Andris Aleksējevs. Tiesas sēdes noslēgumā Zaķi visus skatītājus cienāja ar burkāniem. 

Sarunu ieraksti pieejami ŠEIT.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties