7. Jūlijs 2022 13:56
Jaunumi
Jauna konta izveidošana ziņošanas sistēmā goAML

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma (Novēršanas likuma) subjekti turpina aktīvi reģistrēties Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) ziņošanas sistēmā goAML, kas pieejama vietnē  https://goaml.fid.gov.lv. Šīgada sākumā goAML bija reģistrēti 685 lietotāju konti, pašlaik to skaits sasniedzis jau 1336 lietotājus.

Katrs jauna konta pieteikums tiek individuāli apstrādāts un pirms tā apstiprināšanas pārbaudīts. Lai nodrošinātu efektīvāku reģistrēšanās procesu goAML, FID aicina ņemt vērā šādas nianses:

  • Piesakot jauna konta izveidi goAML, Novēršanas likuma subjektiem jāiesniedz apliecinoša informācija (piemēram, pilnvara vai rīkojums) par pieteiktās personas tiesībām pārstāvēt konkrēto Novēršanas likuma subjektu. Šo nosacījumu var neievērot, ja informācija ir atrodama publiskajos reģistros.
  • Piesakot Novēršanas likuma subjekta pārstāvi, aicinām norādīt personas kodu, kas atvieglos darbu ar sistēmu nākotnē, kad goAML būs iespējams autentificēties Latvija.lv portālā.
  • Ja goAML kontam pieteiktā persona pārstāv Novēršanas likuma subjektu dažādās  jomās, tad konti jāveido vairāki (piemēram, ja kapitālsabiedrība, kas nodarbojas ar ārvalstu valūtas skaidrās naudas pirkšanu un pārdošanu, vienlaicīgi nodarbojas arī ar  dārgmetālu, dārgakmeņu, to izstrādājumu un cita veida preču tirdzniecību). Šis ir būtiski, ja konkrēto darbības jomu uzraudzības un kontroles funkcijas veic atšķirīgas institūcijas.
  • Pirms jauna konta pieteikšanas aicinām iepazīties ar metodisko materiālu – goAML lietotāja rokasgrāmatu, kas sniedz ieskatu par informāciju, kas jāiekļauj reģistrācijas pieteikumā. Rokasgrāmata pieejama FID mājaslapā.

Kad lietotāja konts reģistrēts goAML, aicinām piereģistrēties arī  FID mācību vietnē https://training.fid.gov.lv/, kurā pieejami video par ziņojumu iesniegšanu un to labošanu, ja FID tos sākotnēji noraidījis, kā arī atbildes sniegšanu uz FID informācijas pieprasījumu.

Līdz ar goAML konta apstiprināšanas paziņojuma saņemšanu no FID, Novēršanas likuma subjekts konta pārvaldīšanu turpmāk nodrošina pats (atbilstoši Ministru kabineta 2021. gada 17. augusta noteikumu Nr. 550 "Noteikumi par aizdomīgu darījumu ziņojumu un sliekšņa deklarācijas iesniegšanas kārtību un saturu". 6. un 7. punktiem).

Informācija par goAML kontu pārvaldību ir pieejama Lietotāja rokasgrāmatā.

 
 
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Lasītākie jaunumi
AKTUĀLI
CITI ŠĪ AUTORA JAUNUMI
Iestāžu un institūciju jaunumi
Kopumā 269 iestādes
komentēt
Pievienot rakstu mapē
Pievienot citātu mapei
Pievienot piezīmi rakstam
Drukāt
ienākt ar
JURISTA VĀRDS
Abonentiem! Ieiet šeit
GOOGLE
DRAUGIEM.LV
reģistrēties
autorizēties